Η καταστροφή του χωριού Βρίσα της Λέσβου, στον σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας, συνιστά παγκόσμιο γεωολογικό φαινόμενο, το οποίο θα μελετηθεί το επόμενο διάστημα από τους ειδικούς.
Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, στη συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου για τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι ειδικοί επιστήμονες που έδωσαν το παρών, σημείωσαν ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Βρίσα δέχτηκε σεισμική ενέργεια ισχύος που αντιστοιχεί με 9 της αντίστοιχης κλίμακας, ενώ άλλες πολύ κοντινές περιοχές και οικισμοί, δεν δέχθηκαν αντίστοιχη επιβάρυνση.
Η μετασεισμική ακολουθία θα μπορούσε ίσως να είναι λίγο πιο αυξημένη σημείωσε ο κ. Λέκκας, αναφορικά με τις διεθνείς μελέτες για τη συγκεκριμένη περιοχή. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, είχαν γίνει 350 σεισμικές δονήσεις, όλες από το ίδιο υποθαλάσσιο ρήγμα, με την έντασή τους να μην φτάνει τα 5 Ρίχτερ.
«Αυτή τη στιγμή ευχόμαστε, όσο και να φαίνεται παράδοξο, να γίνει ένας νέος σεισμός της τάξης των 5,5 με 5,6 Ρίχτερ, ώστε να βεβαιωθούμε και επισήμως ότι είμαστε σε μια διαδικασία εκτόνωσης. Ο σεισμός αυτός θα είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τον αρχικό σεισμό και σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσει τις ίδιες καταστρεπτικές συνέπειες, γιατί θα είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερος σε ενέργεια», ανέφερε μάλιστα ο κ. Λέκκας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Η διαδικασία της σεισμικής εκτόνωσης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δυο μήνες και οι «αργοπορημένοι» σεισμοί, θεωρούνται φυσιολογικό φαινόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πάντως, ο κ. Λέκκας ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ενεργοποίησης άλλου ρήγματος, καθώς τόνισε ότι και οι 350 μετασεισμοί προέρχονται από το ίδιο σεισμικό ρήγμα και δεν υπάρχει καμία διασπορά. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η περίπτωση της Λέσβου δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της Κεφαλονιάς, όπου ενεργοποιήθηκαν περισσότερα ρήγματα δίνοντας μεγάλους κύριους σεισμούς.
Το μοναδικό φαινόμενο της Βρίσας
Στη Βρίσα αναπτύχθηκε ένα μοναδικό σεισμικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, στην πολυετή του εμπειρία σε 50 μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο, δεν συνάντησε αντίστοιχο φαινόμενο. Οι βλάβες είναι εντοπισμένες σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ στη γύρω περιοχή είναι διάσπαρτες και μικρότερης κλίμακας.
«Θεωρούμε ότι η Βρίσα θα αποτελέσει παγκόσμιο πεδίο εφαρμογής νέων τεχνολογιών και επιστημονικών ερευνών. Μέχρι στιγμής, όλοι υποψιαζόμαστε το αίτιο που προκάλεσε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Ωστόσο, αν δεν γίνουν δοκιμές και εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες στην περιοχή, δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα», συμπλήρωσε.
Στόχος τώρα είναι να χτιστεί το νέο χωριό στο ίδιο σημείο, διατηρώντας τα βασικά πολεοδομικά χαρακτηριστικά και αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Το χωριό, όμως, θα είναι πολύ πιο ασφαλές από το προηγούμενο και αυτό θα στηριχτεί σε μια διαδικασία ερευνών που θα κάνουν τα πανεπιστήμια και η οποία θα περάσει άμεσα στην ελληνική νομοθεσία και τους αντισεισμικούς κανονισμούς. Η ανοικοδόμηση της περιοχής είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μετεγκατάστασης του οικισμού, ο καθηγητής τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να χτιστεί στην ίδια θέση. Μετακίνηση θα γίνει μόνο εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο υπέδαφος. Όπως είπε, η διεθνής και πανελλαδική εμπειρία σε περιπτώσεις μετακίνησης οικισμών, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, αφού οι κάτοικοι μετά από ένα χρονικό διάστημα επιστρέφουν στους παλιούς οικισμούς, ακόμη κι αν αντιμετωπίζει αυτός προβλήματα κατολισθήσεων, σεισμών κ.λπ.