Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να ακυρώσει τη συμμετοχή του σε συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, προκειμένου να μείνει στην Ουάσινγκτον και να επικεντρωθεί στην κρίση του Κόλπου.
«Ο υπουργός θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχοντας συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες της περιοχής και του Κόλπου», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, για την απόφαση του Ρεξ Τίλερσον.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη συνεδρίαση του ΟΑΚ, από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη στο Κανκούν του Μεξικού.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες διέκοψαν στις 5 Ιουνίου τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας τη Ντόχα για υποστήριξη εξτρεμιστικών οργανώσεων που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή, κάτι που απορρίπτει το εμιράτο.
Από τότε που ξέσπασε η κρίση στις χώρες του Κόλπου, η Ουάσινγκτον αλλάζει συνεχώς στάση. Αρχικά, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Κατάρ για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο ενέτειναν τις εκκλήσεις για ηρεμία και διάλογο.
Στο Κατάρ βρίσκεται η μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή, εκεί είναι επίσης το κέντρο των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, στη Συρία και στο Αφγανιστάν.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη την επίτευξη συμφωνίας με το Κατάρ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-15 αντί του συνολικού ποσού των 12 δισ. δολαρίων.
Ο Τίλερσον «έκανε περισσότερα από δέκα τηλεφωνήματα και συμμετείχε σε διάφορες συναντήσεις. Ο υπουργός θα συνεχίσει τις προσπάθειες αυτές», διευκρίνισε η αμερικανική διπλωματία.
Πηγή: ΑΠΕ/ AFP