Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα διατάξει στις 16 Ιουνίου να σκληρύνουν οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Αβάνας, αλλάζοντας την πολιτική ανοίγματος προς την Κούβα που ξεκίνησε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα.
«Ο Τραμπ υιοθετεί μια γραμμή πιο σκληρή απέναντι στην Κούβα», γράφει στις 16 Ιουνίου η καθημερινή εφημερίδα Miami Herald. Οπως αναφέρει, ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα υπογράψει στο Μαϊάμι ένα διάταγμα, στις 16 Ιουνίου, το οποίο θα σκληραίνει τους όρους των μετακινήσεων των Αμερικανών στην Κούβα και θα απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές με τις επιχειρήσεις που ελέγχει ο κουβανικός στρατός (ελέγχει πολλά οικονομικά πεδία της χώρας, κυρίως στον τουριστικό τομέα).
Ο πρόεδρος Τραμπ σβήνει έτσι μια από τις πλέον συμβολικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ξεκινήσει μια νέα προσέγγιση με τον κουβανό ηγέτη Ραούλ Κάστρο το 2014. Ο Τραμπ υλοποιεί με τον τρόπο αυτό μια υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά στους εξόριστους Κουβανούς που ζουν στο Μαϊάμι. Το διάταγμα που θα υπογράψει θα απαιτεί από το καστρικό καθεστώς να σέβεται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Αυτό το κοκτέηλ μέτρων θα δώσει απλών το άλλοθι στο καθεστώς της Κούβας να λέει ότι είναι θύμα της «επίθεσης των γιάνκις» και επιπλέον θα του χρησιμεύσει ως δικαιολογία για να ακυρώσει κάθε μεταρρύθμιση για περισσότερη δημοκρατία», έγραψε ο αρθρογράφος Andrés Oppenheimer στην ισπανόφωνη εφημερίδα του Μαϊάμι El Nuevo Herald.
Η εφημερίδα New York Times εκτιμά ωστόσο ότι το διάταγμα δεν σημαίνει απόλυτη ανατροπή στις σχέσεις Ουάσιγκτον Κούβας. Οι πρεσβείς που άνοιξαν στις δύο πρωτεύουσες το 2015 δεν θα κλείσουν. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επαναφέρει, εξάλλου, την πρακτική που αποκαλείται «στεγνά πόδια, βρεγμένα πόδια» και προσέφερε βίζα στους Κουβανούς όταν πατούσαν το έδαφος των ΗΠΑ.
Στον αμερικανικό Τύπο οι αντιδράσεις μοιράζονται. «Ο Τραμπ έχει δίκιο να τιμωρεί την Κούβα για την αδιαλλαξία της», γράφει η Miami Herald. Η εφημερίδα είδε με καλό μάτι το ξεπάγωμα των σχέσεων επί Ομπάμα, αλλά αναφέρει ότι «από το 2014 οι ΗΠΑ έκαναν τις περισσότερες υποχωρήσεις, ενώ η Αβάνα έδωσε πολύ λίγα πίσω, ειδικά στο θέμα των δικαιωμάτων του ανθρώπου».
Η The Boston Globe καταδικάζει την αλλαγή στάσης από τον Τραμπ: «Αυτό που δεν καταλαβαίνει η διοίκηση Τραμπ είναι ότι 5 δεκαετίες πολιτικής απομόνωσης και κυρώσεων δεν μπόρεσαν να κάνουν την Κούβα να αλλάξει πολιτική». Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η μαζική στήριξη του αμερικανικού λαού στο άνοιγμα με την Κούβα «με εξαίρεση μια μειοψηφία ηλικιωμένων Κουβανών που μισούν τον Κάστρο».