ΟΙ ΗΠΑ πωλούν μαχητικά αεροσκάφη F-15 στο Κατάρ! - iefimerida.gr

ΟΙ ΗΠΑ πωλούν μαχητικά αεροσκάφη F-15 στο Κατάρ!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χρονική συγκυρία προκαλεί αν μη τι άλλο ερωτηματικά.

Την ώρα που κλιμακώνεται η κρίση στον Περσικό Κόλπο με την απομόνωση του Κατάρ απ’ τους Άραβες γείτονές του, η Ουάσιγκτον πουλάει 36 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 στη Ντόχα και μάλιστα λίγες μέρες μετά την κριτική που άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ στο εμιράτο ότι ενισχύει την τρομοκρατία.

Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις υπέγραψε τη σχετική συμφωνία ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον ομόλογό του από το Κατάρ, Χαλίντ αλ Ατίγια.

Βέβαια, η πώληση των μαχητικών προετοιμαζόταν από καιρό καθώς το Στέητ Ντιπάρτμεντ είχε δώσει το πράσινο φως απ’ τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου η υλοποίηση της συμφωνίας θα αυξήσει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του Κατάρ. Ωστόσο η ολοκλήρωση της συμφωνίας γίνεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία κλιμακώνονται δραματικά οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ του Κατάρ κι άλλων αραβικών χωρών.

Την ίδια ώρα δύο πλοία του αμερικανικού ναυτικού κατέπλεαν στη Ντόχα για να συμμετάσχουν σε κοινή στρατιωτική άσκηση με το ναυτικό του Κατάρ. Το εμιράτο φιλοξενεί την μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση της Μέσης Ανατολής με 11.000 στρατιώτες και πάνω από 100 πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ.

Η διένεξη του Κατάρ με Άραβες γείτονές του στον Περσικό Κόλπο ξέσπασε λίγο μετά τη θριαμβευτική υποδοχή του Αμερικανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία και την επικύρωση της συμφωνίας για την πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 110 δισ δολαρίων στο Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία αναδείχθηκε σε μεγάλο νικητή της πρώτης περιοδείας του Τραμπ στη Μέση Ανατολή.

Στις αρχές Ιουνίου η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κι άλλες αραβικές χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τον Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις

και συνεργάζεται κρυφά με το Ιράν, θανάσιμο εχθρό της Σαουδικής Αραβίας κι έκλεισαν τα σύνορα αποκλείοντας πρακτικά το εμιράτο, που θα φιλοξενήσει το 2022 το μουντιάλ.

Η Τουρκία έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της ως μέρος μιας προσπάθειας να επιλυθεί η κρίση, ενώ το Κουβέιτ, γειτονική χώρα και μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπο (GCC), συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως διαμεσολαβητής.

Ο επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Σαϊντ Ραάντ αλ Χουσεϊν εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της διπλωματικής κρίσης στο Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις που του επέβαλαν η Σαουδική Αραβία κι οι άλλες χώρες είναι υπέρμετρες και «μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά σε μεγάλο βαθμό τις ζωές χιλιάδων γυναικών, παιδιών και ανδρών». Κι απηύθυνε έκκληση για ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ