Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να πάρουν μέρος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα τεθεί επί τάπητος το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, μπορεί το σχετικό κείμενο του Συμφώνου να έχει προετοιμαστεί σε χρόνο ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ωστόσο δεν θα είναι τόσο αυστηρό όσο ήλπιζαν και ήθελαν να είναι οι Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.
Ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, που συμμετείχε στις σχετικές διαπραγματεύσεις, το χαρακτηρίζει «σημαντικό θεμέλιο» που όμως δεν επαρκεί: «Πάντα μπορείς να πετύχεις κάτι καλύτερο. Πιστεύω ότι τώρα είναι δυνατόν να επιβάλεις κυρώσεις και να κινείς τις διαδικασίες για υπερβολικό χρέος μέσα από έναν αυτοματισμό. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η κοινοτική μέθοδος και εξαλείφεται ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρώπης».
Τι προβλέπει το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο
Το σύμφωνο προβλέπει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα. Εισάγεται το λεγόμενο χρεόφρενο, το οποίο θα πρέπει να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς κάτι για το οποίο επέμενε η Γερμανία που έχει υιοθετήσει ήδη το φρένο του χρέους στο σύνταγμά της.
Εαν εξαιρεθεί χρεόφρενο, το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο δεν είναι κάτι εντελώς καινούριο. Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κοινοτικός Επίτροπος Όλι Ρεν ισχυρίζεται ότι το 99% των όσων προβλέπει το νέο σύμφωνο, εμπεριέχεται ήδη στο υπάρχον ευρωπαϊκό δίκαιο. Μόνον οι χώρες που θα υπογράψουν το σύμφωνο θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μελλοντικά βοήθεια από τα ταμεία διάσωσης. Το νέο σύμφωνο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο και αφού προηγουμένως έχει επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.