Διαφωνίες και στην κυβέρνηση: Λύση στο Eurogroup ή παραπομπή στη Σύνοδο; - iefimerida.gr

Διαφωνίες και στην κυβέρνηση: Λύση στο Eurogroup ή παραπομπή στη Σύνοδο;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμη και εσωτερικές γκρίνιες φαίνεται ότι προκαλεί η επιμονή του πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του να μεταφερθεί το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για ένα θετικό φινάλε απόψε, εξάλλου.

Αν και Γερμανία και Βρυξέλλες διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι αρμόδιο για το ελληνικό θέμα είναι το Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει να κυκλοφορεί το σενάριο ότι εάν σήμερα δεν πάρει μία θετική λύση για το χρέος από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα πάει την υπόθεση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιουνίου και ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει έτοιμο το σχετικό αίτημα και έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν δύο ημέρες από πάνελ έστειλε με... ιδιαίτερο τρόπο το μήνυμα ότι το θέμα είναι αρμοδιότητος του Eurogroup και μόνο, λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφωνεί συνέχεια στην Ανγκελα Μέρκελ και εκείνη του απαντά «Αλέξη αυτό είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιούρκ Βαϊσγκέρμπερ απαντώντας σχετικά με τη συγκεκριμένη ελληνική πρόθεση, τόνισε ότι ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».

Νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε με νόημα ότι «εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου»!

Γκρίνιες για τη «γραμμή»

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τηρούν στάση αναμονής. Κατά πληροφορίες του iefimerida δεν είναι λίγοι εκείνοι (βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη) που έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς το τελευταίο διάστημα.

Διαφορετικές γνώμες εκφράστηκαν και για την στρατηγική επιλογή του Μαξίμου να απειλήσει με Σύνοδο ο πρωθυπουργός, τη στιγμή- όπως λένε- που σε μια τέτοια περίπτωση οι ηγέτες θα τον παραπέμψουν σε eurogroup. «Αν δε βγει καλό αποτέλεσμα απόψε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ» σχολιάζει βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, εξηγώντας ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση ποντάρει στη δόση, σε ένα επενδυτικό πακέτο και σε μία λεκτική διατύπωση για τα μεσοπρόθεσμα.

Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την τη γραμμή περί αντίστασης και παραπομπής του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής στην οποία επιμένουην συνεργάτες του πρωθυπουργού διαφωνεί ακόμη και το οικονομικό επιτελείο το οποίο τάσσεται υπέρ του να κλείσει η συμφωνία σήμερα στο Eurogroup με βάση τα όσα προτείνουν οι δανειστές και την επιδίωξη κάποιων φραστικών βελτιώσεων, σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, που είχε απορρίψει τότε η Αθήνα.

Αμηχανία και στο κόμμα

Κατά τα λοιπά, μερίδα βουλευτών που πρόσκεινται στην πτέρυγα των «53» δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την τακτική που επέλεξε να υιοθετήσει η ηγεσία περί Συνόδου Κορυφής.
«Οι δανειστές είναι γνωστό ότι μας θέλουν ίσα ίσα με τη μύτη έξω από το νερό» έλεγε γνωστός βουλευτής στο iefimerida. Και εκφράζοντας την άποψή του για τον αν τελικά ήταν σωστό ο Τσίπρας να παραπέμψει το θέμα στη Σύνοδο- αν δε βρεθεί λύση σήμερα- έλεγε ότι δεν θα υπάρξει καμία θεαματική αλλαγή καθώς πάλι «θα σε παραπέμψουν σε eurogroup».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ