Η επιδημία χολέρας που σημειώνεται στην Υεμένη έχει τεθεί εκτός ελέγχου και περίπου ένα παιδί μολύνεται κάθε λεπτό, προειδοποίησε σήμερα η οργάνωση αρωγής Save the Children.
Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στους επόμενους μήνες οπότε αναμένεται να σημειωθούν έως και 300.000 κρούσματα, προειδοποίησε η οργάνωση και πρόσθεσε ότι ο ρυθμός μόλυνσης έχει τριπλασιαστεί μέσα σε δύο εβδομάδες.
Τα δύο χρόνια εμφυλίου πολέμου, η πείνα που τείνει να εξελιχθεί σε λιμό και η έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό, έχουν επιτείνει την εξάπλωση της χολέρας, μιας οξείας διαρροϊκής νόσου που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσα σε λίγες ώρες.
Το σύστημα υγείας της χώρας, το οποίο είναι ήδη σε άθλια κατάσταση, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα και τις προμήθειες σε φάρμακα και ενδοφλέβια σκευάσματα να εξαντλούνται γρήγορα.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 920 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια αυτή από τα τέλη Απριλίου και τουλάχιστον 124.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί--σχεδόν τα μισά σε παιδιά.
Ο Γκραντ Πρίτσαρντ, ο εκπρόσωπος της Save the Children στην Υεμένη, έκανε έκκληση για αύξηση στην επείγουσα χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της επιδημίας.
"Ήρθε η ώρα να αναλάβει δράση η διεθνής κοινότητα προτού χιλιάδες αγόρια και κορίτσια στην Υεμένη χαθούν από μια ασθένεια που μπορεί απολύτως να προληφθεί", αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
"Η ασθένεια, η πείνα και ο πόλεμος προκαλούν μια τέλεια καταιγίδα καταστροφής για τον λαό της Υεμένης. Η φτωχότερη χώρα της περιοχής βρίσκεται στο χείλος της απόλυτης κατάρρευσης και τα παιδιά πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη".
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούτι που έχουν διασυνδέσεις με το Ιράν και στην αραβική συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία, η οποία υποστηρίζεται από την Δύση, έχει ως αποτέλεσμα 19 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και πολλοί από αυτούς να βρίσκονται στο χείλος του λιμού.
Περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά είναι σοβαρά υποσιτισμένα, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα στην χολέρα καθώς το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει την ασθένεια, λέει η οργάνωση.
Σύμφωνα με τον Πρίτσαρντ, οι περιορισμοί στην μεταφορά της ανθρωπιστικής και φαρμακευτικής βοήθειας στην Υεμένη, περιλαμβανομένων των καθυστερήσεων στην πρόσβαση του λιμανιού Χοντέιντα και το κλείσιμο του αεροδρομίου της Σαναά, καθιστούν δύσκολη της καταπολέμηση της επιδημίας.
Το ίδιο δύσκολη είναι και η μετακίνηση των ασθενών για να λάβουν την θεραπεία καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να εξασφαλίσουν την μεταφορά τους.
Ένας άνδρας είπε στην φιλανθρωπική οργάνωση ότι υποχρεώθηκε να αναζητήσει βοήθεια για τα παιδιά του στην πρωτεύουσα Σαναά, που απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από το σπίτι του, επειδή το τοπικό νοσοκομείο ήταν πλήρες. Το ταξίδι αυτό του κόστισε 140 δολάρια.
Μια νοσοκόμα σε μονάδα αντιμετώπισης της χολέρας σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας είπε ότι μέσα σε μια μέρα δέχτηκαν 550 ασθενείς.
"Κάθε ώρα δεχόμαστε ασθενείς. Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο. Έρχονται άνθρωποι από όλα τα κυβερνεία της χώρας. Έχω συναντήσει πολλές θλιβερές περιπτώσεις", πρόσθεσε η ίδια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ