Ο Σόιμπλε εμφανίστηκε βέβαιος για συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης, ωστόσο κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες έσπευδαν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να αναμένεται τίποτα περισσότερο από την εκταμίευση της δόσης.
Σύμφωνα με τις κοινοτικές πηγές, «η έγκριση της δόσης είναι το μόνο βέβαιο». Οπως σημείωναν «η κάλυψη των προαπαιτούμενων συνεχίζεται σταδιακά και μεθοδικά» και «απομένουν 8- 9 θέματα όχι μείζονος σημασίας».
Οσο για την συζήτηση για το ελληνικό χρέος, αυτή υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει γύρω στις 6 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη.
Η αίσθηση που αποκομίζει κάποιος μιλώντας με τις κοινοτικές πηγές είναι ότι συνεχίζεται η συζήτηση επί της γαλλικής πρότασης για τη βελτίωση του wording (διατύπωσης), αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αυτό έχει περάσει από τη γερμανική πλευρά.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφορικά με το ύψος της δόσης, ο εν λόγω αξιωματούχος δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένο νούμερο αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα κυμανθεί μεταξύ 7 δισεκ. ευρώ και 11 δισεκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι στόχος της επικείμενης Ευρωομάδας είναι να «συγκεκριμενοποιηθεί» περαιτέρω η εν λόγω συμφωνία, χωρίς ωστόσο να προκαταβάλει τις αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος.
Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε συνέχεια της συνεδρίασης του Γιουρογκρούπ, θα είναι σε θέση να προτείνει το πρόγραμμα με την Ελλάδα στο Διοικητικό του Συμβούλιο, χωρίς όμως χρηματοδότηση σε πρώτη φάση.
Ο ίδιος εξήγησε ότι η διαφωνία μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος στη βάση μιας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους που θα γίνει τότε, αλλά τις υποθέσεις για την ανάπτυξη και τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα στο μέλλον.
Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω σύγκλισης με το ΔΝΤ σε αυτό το σημείο, σημειώνοντας ότι ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.
Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν ποικίλες προτάσεις για το χρέος στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης.-
Σόιμπλε: Θα τα καταφέρουμε την Πέμπτη, θα το δείτε
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ένα βήμα που θα αποδεσμεύσει περισσότερα δάνεια για την Αθήνα.
«Θα το καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα δείτε», δήλωσε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ για τις προοπτικές των οικονομιών του G20 στο Βερολίνο.
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εγκαταλείψει την τρέχουσα νομισματική πολιτική «εγκαίρως», προειδοποιώντας ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια είχαν προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένα μέρη του κόσμου.
«Η ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική σε πολλές περιοχές έχει ενθαρρύνει αδικαιολόγητη ανάληψη ρίσκου, πολιτική εφησυχασμού, κακή κατανομή κεφαλαίων και φούσκες στις τιμές των assets, και θα συνεχίσει να το κάνει εάν δεν αντιστραφεί εγκαίρως», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
«Πρέπει να εγκαταλείψουμε την τρέχουσα νομισματική πολιτική εγκαίρως και να επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική πορεία», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και ότι η ΕΚΤ προσφάτως τροποποίησε το ανακοινωθέν της με έναν τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οδηγείται προς την ίδια κατεύθυνση.
«Μέρκελ σε Τσίπρα: Αυτά τα θέματα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών...»
Εντωμταξύ, ο κ. Σόιμπλε έκλεισε κατηγορηματικά την πόρτα της Συνόδου Κορυφής στον Έλληνα πρωθυπουργό ως το Ευρωπαικό όργανο που μπορεί να καταφύγει για να βρει λύση στο ελληνικό ζήτημα.
Λίγη ώρα μετά την επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ κατά την οποία ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, μιλώντας τηλεφωνικά με τον κ. Τουσκ του είπε πως θα φέρει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής εάν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup, πράγμα που επιθυμεί.
Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, αναφερόμενος στις κινήσεις του κ. Τσίπρα για παραπομπή του Ελληνικού Ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής, είπε συγκεκριμένα:
«Συνεχίζει να λέει συνεχώς αυτό. Και η καγκελάριος του απαντά ξανά και ξανά: Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς οικονομικών».
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προχώρησε μάλιστα περισσότερο κάνοντας υπαινιγμούς και για τις σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου, λέγοντας: Δεν έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών του για να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα; Αυτό δεν αξίζει στον κ. Τσακαλώτο.
Είναι περισσότερο από εμφανές ότι ο πανίσχυρος Σόιμπλε επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα, ορίζοντας ως μοναδικό πεδίο και όργανο λήψης αποφάσεων το Eurogroup.
DW: Θα περάσει η πρόταση Σόιμπλε, που απορρίφθηκε στο προηγούμενο Eurogroup
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρόταση που κατατέθηκε στο τελευταίο Eurogroup -η «πρόταση Σόιμπλε» όπως πέρασε σε πολλά ΜΜΕ- και η οποία απορρίφθηκε καταρχήν από την ελληνική πλευρά αποτελεί τον «πυρήνα» της συμφωνίας που κυοφορείται, ανέφερε εντωμεταξύ σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
«Αυτή προέκριναν άλλωστε στο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ. Το γεγονός ότι στο Λουξεμβούργο θα βρίσκεται και η ίδια η κ. Λαγκάρντ εκλαμβάνεται από αναλυτές ως σαφής ένδειξη ότι θα υπάρξει συμφωνία και δη προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση», συμπληρώνει το δημοσίευμα. Και συνεχίζει:
«Το ερώτημα είναι βέβαια ποια μορφή θα έχει αυτή η συμφωνία. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις το πιο πιθανό σενάριο είναι μια ελαφρώς αναβαθμισμένη εκδοχή της τελευταίας πρότασης του Μαΐου, με ορισμένες πιο εξειδικευμένες αναφορές στο χρέος -εδώ συνίσταται και η υποχώρηση από πλευράς Β. Σόιμπλε-, εντούτοις με τον γνωστό αστερίσκο που παραπέμπει τη λήψη των τελικών αποφάσεων στο 2018 εφόσον φυσικά κριθεί αναγκαίο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρόκειται για μια υποτυπώδη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, με τέτοια διατύπωση που δεν θα συνιστά φυσικά «αλλαγή προγράμματος» και συνεπώς δεν θα αναγκάζει τον γερμανό υπ. Οικονομικών να ζητήσει την έγκριση της γερμανικής Βουλής και δη εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει σαφής και ισχυρή αναφορά στα ευρωπαϊκά μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Όλα αυτά ανοίγουν φυσικά το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά καταρχήν ως τεχνικού συμβούλου αφού η πλήρης εμπλοκή του με χρηματοδότηση θα ακολουθήσει όταν θα έχει διευθετηθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. «Κλειδί» της συμφωνίας θεωρούνται πλέον οι τελικές διατυπώσεις που θα πρέπει να δίνουν σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές περιθώρια καλής επικοινωνιακής διαχείρισης.
Αυτό αφορά καταρχήν την ελληνική πλευρά αφού τόσο το Βερολίνο όσο και το ΔΝΤ μπορούν να είναι καταρχήν ικανοποιημένοι: οι κκ. Σόιμπλε και Μέρκελ εκπληρώνουν την υπόσχεσή του προς την κοινοβουλευτική τους ομάδα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ενώ τηρούν και την κόκκινη γραμμή που είχαν θέσει ότι χωρίς το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιευτεί άλλη δόση. Το ΔΝΤ από την πλευρά του μπορεί επίσης να είναι ικανοποιημένο αφού δεν χρειάζεται να καταβάλει χρήματα όσο δεν πληρούνται οι όροι που θέτει.