Με ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και με την παρουσία βουλευτών από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΠΟΤΑΜΙ, ξεκίνησαν οι εργασίες του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά».
«Πρωτεύουσα σημασία έχει να ανακοπεί ο μετασχηματισμός του πολιτικού και οικονομικού λαϊκισμού σε συνταγματικό λαϊκισμό που καλλιεργεί την επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι για την κρίση ευθύνονται οι θεσμοί της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, δηλαδή οι θεσμοί της φιλελεύθερης δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του.
«Νέα Αλλαγή»
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος χρησιμοποίησε τον όρο «Νέα Αλλαγή» για να προσδιορίσει το μεταρρυθμιστικό ζητούμενο στην Ελλάδα.
«Προφανώς πρέπει να συγκροτηθεί το δεκτικό τμήμα της κοινωνίας, οι δημιουργικές δυνάμεις της με την ευρύτατη έννοια του όρου. Η νέα εθνική στρατηγική συναίνεση πρέπει όμως να απευθύνεται και στα δυο ημισφαίρια, μέσα από μια οργανωμένη αναδιανομή προσδοκιών που θεμελιώνουν το αίσθημα του ανήκειν σε μια κοινωνία παρά τις διαφορές και τις αντιθέσεις της και το συνακόλουθο αίσθημα ασφάλειας. Όταν συνεπώς μιλάμε για το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα μιλάμε για τη νέα Αλλαγή. Για το μόνο αίτημα αλλαγής που οδηγεί κάπου εκτός από τη μιζέρια, τη στασιμότητα, την ανασφάλεια», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Κυβέρνηση με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως την επόμενη μέρα μετά από τις εκλογές θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχει και ο «ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ» όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Προφανώς το πρώτο βήμα είναι οι βουλευτικές εκλογές, η μεταβολή των εκλογικών και κοινοβουλευτικών συσχετισμών, μια άλλη κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην οποία θα κληθεί να μετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθοδηγήσει τις εξελίξεις», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης πως ο εθνικολαϊκισμός εμποδίζει την ελληνική κοινωνία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. «Το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα προφανώς προσκρούει σε ποικίλα εμπόδια, εμφανή και λανθάνοντα. Πρωτίστως στην ίδια την εξειδίκευσή του που θίγει ατομικά ή κλαδικά συμφέροντα πολιτών ή ομάδων που γενικά τάσσονται υπέρ του μεταρρυθμιστικού προτάγματος. Πρόκειται συνεπώς για μια αλλαγή του κυρίαρχου κοινωνικού παραδείγματος. Για μια σύγκρουση ως προς την ηγεμονία των ιδεών και αντιλήψεων που δεν μπορεί να διεξαχθεί με όρους εμφυλιοπολεμικούς ή έστω αξιακά αλαζονικούς. Δεν μπορεί να χαρίσει στον εθνικολαϊκισμό, τον αντιευρωπαϊσμό, τον τυφλό αντισυστημισμό, τον φοβικό συντηρητισμό όσους έχουν δισταγμούς, φοβίες, αντιστάσεις ή νιώθουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, ότι έχουν οδηγηθεί οριστικά στο περιθώριο του ευρωπαϊκού και εθνικού γίγνεσθαι».
Βουλευτές από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΠΟΤΑΜΙ
Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων από το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Μανιάτης. Από τη Ν.Δ. ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Σιούφας, ενώ από το ΠΟΤΑΜΙ ήταν ο Γιώργος Μαυρωτάς.
Στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών συμμετέχουν προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο με σαφείς αναφορές στον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Πριν το συνέδριο προηγήθηκαν ανοιχτές συζητήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας με στόχο ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση να συνθέσει προτάσεις που θα οδηγήσουν στην επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα ως ισότιμου μέλους της ΕΕ, μετά τη δύσκολη εμπειρία της κρίσης και των μνημονίων. Για την Ελλάδα μετά. Μετά τη δύσκολη εμπειρία της κρίσης, των μνημονίων, της δημαγωγικής ψευδαίσθησης.