Θεωρούν την Τερέζα Μέι ξεγραμμένη -«Εχει γράψει την πολιτική της νεκρολογία» - iefimerida.gr

Θεωρούν την Τερέζα Μέι ξεγραμμένη -«Εχει γράψει την πολιτική της νεκρολογία»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές της προηγούμενης Πέμπτης, προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας χάρη στη συμμαχία της με ένα προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πολύ εξασθενημένη από το εκλογικό αποτέλεσμα, η Τερέζα Μέι προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί συμμαχώντας με το αμφιλεγόμενο Ενωτικό Δημοκρατικό Κόμμα (DUP). «Ευρισκόμενοι σε δεινή θέση οι Τόρις έστειλαν SOS στο DUP της Βόρειας Ιρλανδίας», έγραψε η καθημερινή εφημερίδα The Times, επισημαίνοντας ότι αυτό το «mayday» μπορεί να στοιχίσει στην Τερέζα Μέι την εχθρότητα της φιλελεύθερης πτέρυγας του κόμματός της, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι τις ακραίες συντηρητικές απόψεις των προτεσταντών του DUP.

Οπως ανέφερε ο Guardian, η ηγέτις του ιρλανδικού κόμματος, Arlene Foster, επιβεβαίωσε την συμμαχία με τους Τόρις στο όνομα «της σταθερότητας της χώρας». Αντίθετα με το Sinn Fein, το άλλο μεγάλο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, το DUP τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και υπέρ της άνευ όρων ένωσης με το Λονδίνο. Σύμφωνα με το DUP, «Η Ιρλανδία δεν πρέπει να μείνει με το ένα πόδι στην ΕΕ και με το άλλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit», αναφέρει η εφημερίδα.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το DUP περιγράφεται ως «king maker-έκπληξη», ο οποίος θα επιτρέψει, ωστόσο, στην Τερέζα Μέη να σχηματίσει μια μειοψηφική κυβέρνηση και να προσπαθήσει να συνεχίσει, παρά το εκλογικό της ατύχημα, τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όπως γράφει η The Wall Street Journal.

Θεωρούν την Τερέζα Μέι ξεγραμμένη -«Εχει γράψει την πολιτική της νεκρολογία» | iefimerida.gr 0


Η Τερέζα Μέη φαίνεται ότι έχασε την υποστήριξη και των Τόρις της Σκωτίας και αυτό θα έχει συνέπειες στις διαπραγματεύσεις για ένα «σκληρό Brexit», όπως το θέλει η βρετανή πρωθυπουργός. «Οι Τόρις της Σκωτίας παίρνουν τον δικό τους δρόμο», έγραψε η μεγάλη συντηρητική εφημερίδα της Βρετανίας The Daily Telegraph.

Η είδηση διαψεύστηκε αμέσως στο Twitter από την ηγέτη του κόμματος Ruth Davidson. Ωστόσο, αντίθετα με την Τερέζα Μέη, η Ruth Davidson έφερε καλά εκλογικά αποτελέσματα στη Σκωτία, όπως προσθέτει η ίδια εφημερίδα και θυμίζει τα πολλά σημεία διαφωνίας που υπάρχουν ανάμεσα στους συντηρητικούς του Εδιμβούργου και στους βρετανούς ομολόγους τους.

Η Ruth Davidson γνωστοποίησε επίσης ότι διαφωνεί με την συμμαχία της Μέι με το ιρλανδικό DUP το οποίο αντιτίθεται στον γάμο ομοφυλοφίλων και δεν την βρίσκει καθόλου σύμφωνη.
Η γκρίνια ανεβαίνει μέσα στο ίδιο το κόμμα της Τερέζα Μέι, συνεχίζει η The Daily Telegraph, η οποία υπενθυμίζει ότι η Τερέζα Μέι είχε ήδη γίνει στόχος επικρίσεων «εξαιτίας του τρόπου ηγεσίας και της ανικανότητάς της να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit». Εμβληματικά στελέχη των Τόρις, όπως οι Μπόρις Τζόνσον, David Davis και Amber Rudd την κατηγορούν ανοιχτά, γράφει η εφημερίδα.

«Ξεροκέφαλη, η Τερέζα Μέι παραμένει στην εξουσία. Αλλά έχει ήδη γράψει την πολιτική της νεκρολογία», έγραψε η καθημερινή εφημερίδα της κεντροαριστεράς The Independent.
Τέλος, η The Washington Post εκτιμά ότι η Τερέζα Μέι πλήρωσε επίσης το τίμημα της στενής σχέσης που δημιούργησε με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν είναι καθόλου δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Τραμπ προκάλεσε δυσαρέσκεια όταν τα έβαλε και με τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν για τον τρόπο που αντέδρασε μετά την τρομοκρατική επίθεση.
«Οι εκλογικές ήττες της Μέι κάνουν τον Τραμπ να χάνει σταδιακά τον καλύτερο φίλο που του έμεινε στην Ευρώπη», συμπεραίνει η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ