Τεράστιο είναι το οικονομικό πλήγμα που επιφέρει στη ΔΕΗ το ατύχημα που σημειώθηκε το Σάββατο στο Αμύνταιο με την καταστροφή του λιγνιτωρυχείου.
Οι ζημιές μέχρι στιγμής ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, καθώς κοίτασμα λιγνίτη 25 εκατ. τόνων, αξίας 500 εκατ. ευρώ, θάφτηκε κάτω από τόνους χώματος, ενώ ολική καταστροφή υπέστησαν και οι τέσσερις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς συνολικής αξίας 80 εκατ. Ευρώ.
Επιπλέον είναι δύσκολο να υπολογιστεί το κόστος των απαλλοτριώσεων και της μετεγκατάστασης των κατοίκων του οικισμού των Αναργύρων που θα μοιραστεί η ΔEΗ με το Δημόσιο.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις απώλειες εσόδων που θα έχει η εταιρεία από τη διακοπή παραγωγής ρεύματος των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, συνολικής ισχύος 600 MW. Σταθμός ο οποίος επρόκειτο να αποσυρθεί στο τέλος του 2019, αλλά έστω και με το μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας (περιορισμένες ώρες ετησίως) θα πρόσφερε έσοδα στην εταιρεία.
Επιπροσθέτως, συνυπολογίζεται και το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια είναι αυξημένες, να καλυφθούν με άλλους, πιο ακριβούς τρόπους, όπως εισαγωγές από γειτονικές χώρες, κόστος που μάλλον θα διαχυθεί σε όλο το ηλεκτρικό σύστημα.
Η κατολίσθηση στο Αμύνταιο και η καταστροφή του ορυχείο της δοκιμαζόμενης ΔΕΗ εκτός από το τεράστιο οικονομικό κόστος μπορεί να έχει πολλαπλές επιπτώσεις που εκτείνονται από κινδύνους στο ενεργειακό σύστημα της χώρας μέχρι την ανατροπή στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης μετά τη συμφωνία με τους δανειστές.
Με αυτά τα δεδομένα, άλλη μία παράπλευρη επίπτωση είναι και η απομάκρυνση του σεναρίου πώλησης του ορυχείου, αλλά και του ΑΗΣ Αμυνταίου. Δηλαδή αν με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, το συγκρότημα θα συμπεριληφθεί στη λίστα του 40% της λιγνιτικής παραγωγής που θα πρέπει η ΔEΗ να χάσει. Αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί το τίμημα θα είναι σημαντικά χαμηλό.