Μέχρι το τέλος του 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ζητήσει από τους δήμους να δρομολογήσουν δραστηριότητες για διπλασιασμό της απόδοσής τους στην ανακύκλωση, ώστε να οδηγήσουν ουσιαστικά αυτοί το άρμα της κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων.
Αυτό γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σε ημερίδα για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πυλαία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στο ΕΣΠΑ, το οποίο θα προκηρυχθεί τις επόμενες μέρες, ώστε να υπάρχουν 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για τεχνική βοήθεια στους δήμους, προκειμένου να κάνουν εφαρμοστέα τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.
Επιπλέον ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι οι πολίτες θα επιβραβεύονται ή δεν θα επιβαρύνονται ανάλογα με το πόση ανακύκλωση κάνουν, οι ΔΕΥΑ και οι φορείς νερού πρέπει να φτιάξουν τιμολόγια με μηδενική χρέωση νερού για όποιον κάνει οικονομία νερού στο σπίτι του, οι φορείς διαχείρισης αποβλήτων θα πρέπει να έχουν διαφορετικά τιμολόγια ανάλογα με τις χρήσεις του νερού, ενώ σε επόμενο νόμο που ετοιμάζεται προβλέπεται ότι θα μπορούν οι δήμοι να εμπορεύονται υλικά που προκύπτουν από τα πράσινα σημεία και ενέργεια που προκύπτει από το βιοαέριο.
Για τις προωθούμενες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως υπάρχει διαφορετική βαρύτητα στην ψήφο των πολιτών και σημείωσε ότι δεν μπορεί να έχει επιλέξει η Βουλή την απλή αναλογική στην κεντρική βουλευτική εκπροσώπηση και να μην συζητά η κοινωνία μας για την απλή αναλογική και στους δήμους. Δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί να ζητήσει να εφαρμοστεί ο περιορισμός των θητειών και για τους βουλευτές και για τους αυτοδιοικητικούς.
Είπε ακόμη ότι «η λειτουργία της μητρόπολης σε περιφερειακό επίπεδο θα θεσμοθετηθεί απόλυτα» ωστόσο για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης ανέφερε: «Έχω ένα ερώτημα ποια θα είναι η μητροπολιτική διάσταση στη Θεσσαλονίκη, γιατί η Θεσσαλονίκη δυστυχώς καθυστερεί πάρα πολύ στα μητροπολιτικά καθήκοντα. Ακούστηκαν ζητήματα όπως οι συγκοινωνίες, η διαχείριση των απορριμμάτων, το παράκτιο μέτωπο. Είναι ζητήματα για τα οποία η πόλη δεν έχει προτάσεις και είναι πίσω από πολλές πόλεις της Ελλάδας στον ανταγωνισμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων».
Για τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης σημείωσε, τέλος, ότι «μιλούν συνήθως με κομματικές και όχι αυτοδιοικητικές ταμπέλες και χρειάζεται υπέρβαση». «Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας έκανε μια υπέρβαση για τους δασικούς χάρτες. Μίλησε για την ουσία της πολιτικής και διαχώρισε τις θέσεις της με την ΚΕΔΕ. Για τις αστικές συγκοινωνίες, όμως, ο πρόεδρός της στην τελευταία εκδήλωση δεν μίλησε με αυτοδιοικητική ταμπέλα, γιατί δεν συμφωνεί η αυτοδιοίκηση. Δεν υπήρχε όμως συλλογική απόφαση άρνησης της αυτοδιοίκησης της πόλης» πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ