Όταν το Εργατικό κόμμα της Βρετανίας υποσχέθηκε να ανεβάσει την μέγιστη τιμή φόρου για αυτούς που έχουν εισόδημα πάνω από 80.000 (δηλαδή το 5% των Βρετανών), πολλοί ξεκίνησαν να αντιπαραθέτουν τις απόψεις του σχετικά με το ποιο είναι το χρηματικό όριο που καθιστά κάποιον «πλούσιο».
Μια νέα έρευνα από την YouGov έβγαλε κάποια συμπεράσματα σχετικά με τι ακριβώς εννοούν οι άνθρωποι όταν λένε ότι κάποιος είναι «πλούσιος», «φτωχός» ή «τίποτε από τα δύο».
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα λοιπόν, κανείς θεωρείται φτωχός όταν βγάζει μέχρι και 15.300 λίρες τον χρόνο, δηλαδή το ετήσιο εισόδημα που έχει το 40% του Βρετανικού πληθυσμού.
Αυτοί που έχουν εισόδημα που κυμαίνεται μεταξύ £16.478 και £38.800 δεν θεωρούνται ούτε πλούσιοι ούτε φτωχοί από την πλειοψηφία του κοινού που συμμετείχε στην έρευνα.
Αν όμως κανείς λαμβάνει ένα ετήσιο ποσό που αγγίζει τις £60.500, τότε αναγκαία θεωρείται «πλούσιος», αφού είναι μέσα στο 10% των ανθρώπων που βγάζουν τόσα χρήματα.
Παρότι η κοινωνία θεωρεί ότι το 10% των ανθρώπων είναι «πλούσιοι», μόνο το 4% αυτών που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θεωρούν τον εαυτό τους πλούσιο.
Επιπλέον, τα δύο τρίτα των ανθρώπων συμφωνεί ότι κάποιος που λαμβάνει των βασικό μισθό (£14,040 ετησίως) είναι φτωχός. Επίσης, 41% των ανθρώπων θεωρεί αυτούς που λαμβάνουν τον Μέσο Μισθό (£16,478 ετησίως) πάλι «φτωχούς».
Αυτοί που βρίσκονται σε μέση κατάσταση (£27,600) δεν θεωρούνται ούτε πλούσιοι ούτε φτωχοί από το 72% των ανθρώπων.
Αυτοί που βγάζουν πάνω από £45,001 ετησίως και πληρώνουν το υψηλότερο ποσοστό φόρου -που είναι 40%- θεωρούνται πλούσιοι από το 48% των Βρετανών.
Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του κοινού λέει ότι αυτοί που βγάζουν πάνω από £50.000 τον χρόνο είναι «πλούσιοι», το 90% των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία δεν θεωρούν τους εαυτούς τους να είναι πλούσιοι.
Η έρευνα βασίστηκε εξολοκλήρου στις ατομικές αποδοχές του κάθε ανθρώπου, και δεν έλαβε υπόψη τις διαφορές στο κόστος ζωής του καθένα, όπως για παράδειγμα σε ποιο μέρος της χώρας κατοικούν οι συμμετέχοντες ή αν έχουν να φροντίσουν την ανατροφή παιδιών.