Σε «θρίλερ» εξελίσσονται οι συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, με στελέχη της Τρόικα σχετικά με θέματα που άπτονται του εργασιακού τομέα, καθώς οι τροικανοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι ζητώντας να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και οι συντάξεις.
Όσον αφορά τη διαδικασία μείωσης των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8 φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί διαδικασία μείωσης. Το σκληρό παζάρι για τους μισθούς αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τη Δευτέρα, όχι μόνο με τους επικεφαλής της τρόικα αλλά και με χαμηλόβαθμα κλιμάκια των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές μας ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, ένα επιχειρησιακό σχέδιο, όπως έχει κάνει το υπουργείο για το 2012, επίσης και για τα επόμενα έτη έως το 2015, σχετικά με την επίδραση που θα έχει στην ανταγωνιστικότητα η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 10%.
Στο σχέδιο θα πρέπει να αναφέρονται τεκμηριωμένες προβλέψεις για τα μεσομακροπρόθεσμα αποτελέσματα του συγκεκριμένου μέτρου αλλά και όλων των μέτρων που προτείνονται, στη μείωση του συνολικού κόστους εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εισφορές και μισθοί, καθώς και οι συνέπειες στα δημοσιονομικά μεγέθη, (φόροι και εισφορές).
Υπάρχει η εκτίμηση ότι το θέμα έχει πλέον ξεφύγει από το υπουργείο Εργασίας και έχει μεταφερθεί στο μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει τον τρόπο συνέχισης της διαπραγμάτευσης
Οι τροϊκανοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις απαιτήσεις τους σχετικά με τις μεγάλες μειώσεις στους κατώτατους μισθούς κάτι που επίσης δεν φαίνεται να το συζητάει και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Η τρόϊκα πιο συγκεκριμένα ζητά μείωση του κατώτατου μισθού έως και 20% όπως αποκάλυψε σήμερα ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ,
Η διαπραγμάτευση πάντως η οποία δεν φαίνεται να καταλήγει προς το παρόν σε συμφωνία, γίνεται σε βαρύ κλίμα και έχει λάβει δραματικό χαρακτήρα, καθώς η «τρόικα» συνδέει ευθέως την αποδοχή του συνόλου των απαιτήσεών της με την ολοκλήρωση του PSI, την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Η «τρόικα» ζητά, την κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και την αλλαγή ή την κατάργηση των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. Την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων, των ωριμάνσεων, την εισαγωγή «μπόνους» που συνδέονται με την παραγωγικότητα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την απελευθέρωση των απολύσεων.
Η τρόικα εκτιμά, ότι το αυξημένο κόστος λειτουργίας των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αυξάνει το κόστος για τα νοικοκυριά, επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των δημοσίων επιχειρήσεων και του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.