Βρετανία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του UKIP Πολ Νάταλ -Δεν έβγαλαν ούτε έναν βουλευτή - iefimerida.gr

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του UKIP Πολ Νάταλ -Δεν έβγαλαν ούτε έναν βουλευτή

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού UKIP Πολ Νάταλ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του βρετανικού κόμματος.

Κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές το UKIP κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς έχασε τη μοναδική του έδρα και είδε τον ηγέτη του να τερματίζει τρίτος στην περιφέρειά του πίσω από τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων.

Όπως δήλωσε ο Νάταλ, μετά την αποτυχία αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα εποχή για το κόμμα.

To UKIP, το οποίο υπό την ηγεσία του Νάιτζελ Φάρατζ συνέβαλε στην απόφαση των ψηφοφόρων να ταχθούν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, έχασε πολλούς από τους υποστηρικτές του στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Παραιτούμαι σήμερα από την ηγεσία του UKIP και η παραίτησή μου θα έχει άμεση ισχύ. Αυτό θα επιτρέψει στο κόμμα να αποκτήσει έναν νέο αρχηγό στο συνέδριό του τον Σεπτέμβριο», είπε ο Νάταλ.

Νωρίτερα ο Φάρατζ άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του UKIP Πολ Νάταλ -Δεν έβγαλαν ούτε έναν βουλευτή | iefimerida.gr 0

Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα ακόμη παράδοξο του Brexit : ένα χρόνο μετά την νίκη του, το Ukip που δούλευε επί 20 χρόνια για να αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, απειλείται με κατάρρευση. Μετά από τρία σχεδόν χρόνια ηγεμονίας στην πολιτική ατζέντα της Βρετανίας, το Ukip (United Kingdom Independence Party) βρίσκεται πάλι στο περιθώριο, όπως ήταν στο παρελθόν.
Το 2014 το ευρωφοβικό κόμμα είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ με 27% στις ευρωεκλογές και ήταν πρώτο. Είχε τότε προκαλέσει τρόμο στους Συντηρητικούς, πριν από τις βουλευτικές του 2015, στις οποίες το Ukip πήρε 13%. Αλλά στις δημοτικές εκλογές του Μαίου 2017, το Ukip κατέρρευσε στο 5% , ενώ στις βουλευτικές της Πέμπτης, 8 Ιουνίου δεν εξέλεξε κανέναν βουλευτή.
Μετά την αποχώρηση του εμβληματικού ηγέτη του Νάιτζελ Φάρατζ, το Ukip, μπλεγμένο σε εσωκομματικό πόλεμο, δυσκολεύτηκε να ακολουθήσει μια στρατηγική επιβίωσης. Ο Φάρατζ, ο οποίος προέβλεπε ότι το κόμμα του θα καταρρεύσει, προτίμησε να κρατήσει την έδρα του ευρωβουλευτή παρά να προσπαθήσει να εκλεγεί στις βουλευτικές.

Για να δώσει φτερά στο Ukip που καταρρέει, ο Paul Nuttall επέλεξε μια ακροδεξιά ρητορική, εναντίον του Ισλάμ, στην προεκλογική εκστρατεία. Ζήτησε, μεταξύ άλλων, να γίνονται ετήσιοι έλεγχοι σε κορίτσια που υπόκεινται σε κλειτοριδεκτομή και απαγόρευση της μπούρκας. Ο βασικός χορηγός του κόμματος, ο Arron Banks δήλωνε προεκλογικά ότι «υπό την τωρινή του ηγεσία, το Ukip, χωρίς ριζοσπαστικό πρόγραμμα, είναι τελειωμένο».

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του UKIP Πολ Νάταλ -Δεν έβγαλαν ούτε έναν βουλευτή | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ UKIP ΠΟΛ ΝΑΤΑΛ Εκλογές Βρετανία παραίτηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ