Τρόπους για να ανακουφίσουν φορολογικά μισθωτούς και συνταξιούχους αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών. Οι επιτελείς του υπουργείου που έχουν αναλάβει την σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ψάχνουν λύσεις ώστε το βάρος για την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 10 δισ. ευρώ για το διάστημα 2012-2014 να πέσει στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς και στα ακίνητα.Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τη δυνατότητα μείωσης του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ κατά 2 ή 3 μονάδες με μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ή την εφαρμογή χαμηλότερου ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 18%.
Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου που χθες ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ως μέτρο για την τόνωση της οικονομίας.
Ο Παντελής Οικονόμου χαρακτήρισε την περυσινή αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση «λάθος, που δεν έγινε κατά λάθος, αλλά στο πλαίσιο λήψης μέτρων σε εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος».
«Θα πρέπει να δούμε αν θα μειώσουμε το 23% κατά τρεις μονάδες, ή αν θα επιλέξουμε συγκεκριμένους κλάδους εφαρμογής του μέτρου κι αν στους κλάδους αυτούς θα είναι και ο συγκεκριμένος. Θα πρέπει βεβαίως να συνεννοηθούμε και με τους ανθρώπους που καλέσαμε να απαλλάξουν τη χώρα από δεκάδες δισ. χρέους» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Όσον αφορά το θέμα των ακινήτων η κυβέρνηση φαίνεται ότι τάσσεται υπέρ της ενοποίηση των φόρων και των τελών σε ένα Ενιαίο Τέλος και την κατάργηση του ΦΠΑ, ενώ μελετά η αύξηση των αντικειμενικών αξιών να συνοδεύεται από μείωση των συντελεστών για αγορά και κατοχή ακινήτων.
Από την άλλη πλευρά η τρόϊκα έχει ξεκαθαρίσει ότι ακόμη δεν υπάρχουν περιθώρια για φορολογικές μειώσεις και ζητά τα όποια μέτρα μείωσης της φορολογίας προτείνει η κυβέρνηση να συνοδεύονται και από μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.
Πάντως η τρόικα, σύμφωνα με το 10σελιδο έγγραφο που έδωσε στα κόμματα της κυβέρνησης, επιμένει στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25% έως την 1η Ιουνίου του 2012, αλλά με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
Παράλληλα θέτουν βέτο στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και ζητούν την άμεση κατάργησή τους.
Επιπλέον, ζητούν να εφαρμοστούν μόνιμοι φορολογικοί κανόνες και να καταργηθούν οι κάθε είδους ρυθμίσεις που παρέχουν φορολογική αμνηστία αλλά και οι φοροαπαλλαγές.
Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής η τρόικα υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μαζική εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων στα φορολογικά δικαστήρια μέχρι το Μάρτιο του 2013 και την καθιέρωση ενός ετήσιου ελέγχου των στοιχείων όσων υπαλλήλων υπηρετούν στη φορολογική διοίκηση.