Το Κατάρ στα «νύχια» των οίκων αξιολόγησης -Υποβάθμιση από την S&P - iefimerida.gr

Το Κατάρ στα «νύχια» των οίκων αξιολόγησης -Υποβάθμιση από την S&P

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά μία μονάδα υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης S&P το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του δημοσίου του Κατάρ.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την Τρίτη το αξιόχρεο του δημοσίου του Κατάρ, την ώρα που η συναλλαγματική ισοτιμία του ριάλ, του νομίσματος του εμιράτου, υποχώρησε σε χαμηλό ενδεκαετίας.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι ενδείξεις πως οι θεσμικοί επενδυτές σπεύδουν να αποσύρουν κεφάλαια από τη Ντόχα εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης στον Κόλπο.

Συγκεκριμένα, ο S&P μείωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του δημοσίου του Κατάρ κατά μία βαθμίδα, από το ΑΑ στο AA- και το έθεσε υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να αποφασίσει να το υποβαθμίσει εκ νέου μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η οικονομία του Κατάρ είναι πολύ πιθανό να υποστεί βαρύ πλήγμα από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα αλλά και κάθε συγκοινωνιακή σύνδεση.

Ο δεύτερος από τους λεγόμενους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, ο Moody's, τοποθετεί το κρατικό αξιόχρεο του Κατάρ στο Aa3, στο αντίστοιχο επίπεδο με τον S&P, ενώ ο Fitch Ratings στο AA.

Η ισοτιμία του ριάλ έναντι του δολαρίου υποχώρησε στο 3,6526:1 την Τρίτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2005, σύμφωνα με δεδομένα της Thomson Reuters.

Αντίκτυπο είχε η κρίση και στο χρηματιστήριο του Κατάρ με τον δείκτη να έχει υποχωρήσει κατά 9,7% μέσα στις τρεις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας υψηλούς όγκους συναλλαγών που υποδεικνύουν πως θεσμικοί επενδυτές αποσύρονται από την κεφαλαιαγορά του εμιράτου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ S&P οίκος αξιολόγησης Κατάρ ριάλ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ