Μικρές δόσεις ασπιρίνης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος - iefimerida.gr

Μικρές δόσεις ασπιρίνης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μικρές δόσεις ασπιρίνης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος σε ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, αλλά το συγκεκριμένο φάρμακο που αραιώνει το αίμα δεν φαίνεται να μειώνει και τις πιθανότητες εγκεφαλικού ή θανάτου από καρδιακή νόσο, σύμφωνα με έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάντως, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό προτού πάρουμε ασπιρίνη, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης έλκους.

"Η ασπιρίνη μείωσε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια και έμφραγμα του μυοκαρδίου που δεν είναι μοιραίο σε ένα μεγάλο δείγμα", γράφει ο Άλφρεντ Μπαρτολούτσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα που ηγείται της έρευνας.

"Επομένως, η άμεση πρόληψη με ασπιρίνη μείωσε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια και αναστρέψιμο έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά (από τη λήψη της) δεν προέκυψαν διαφορές σε ό,τι αφορά στο εγκεφαλικό, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά και την στεφανιαία νόσο".

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας συγκέντρωσε τα αποτελέσματα από εννέα έρευνες για τον ρόλο της ασπιρίνης στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και είχε τη στήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Bayer AG.

Στις προαναφερθείσες έρευνες συμμετείχαν περίπου 100.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω. Ορισμένοι από αυτούς ήταν υγιείς και κάποιοι άλλοι ήταν διαβητικοί, αλλά κανένας δεν υπέφερε από στηθάγχη ή από άλλα συμπτώματα πιθανής καρδιοπάθειας.

Η έρευνα διαπίστωσε μία μείωση της τάξης του 19% στα εμφράγματα που δεν είναι μοιραία μεταξύ των εθελοντών που έπαιρναν ασπιρίνη σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν.

Δεν αναφέρθηκε πόσοι άνθρωποι υπέστησαν τέτοιο έμφραγμα, αλλά κατά την αρχική ανάλυση των έξι ερευνών, προέκυψε ότι από τους 1.000 ανθρώπους οι 18 που έπαιρναν ασπιρίνη πάθαιναν κάθε χρόνο έμφραγμα, σε σύγκριση με τους 23 που έπαιρναν ψευδοφάρμακο.

Η ίδια ανάλυση διαπίστωσε ότι η ασπιρίνη αύξανε το ποσοστό αιμορραγίας από 0.7 σε 1 ανά χίλιους ανθρώπους κάθε χρόνο, κάνοντας τους συγγραφείς της να καταλήξουν ότι το φάρμακο είναι "αμφιβόλου αξίας".

Η συγκεκριμένη έρευνα κατέγραψε επίσης μικρή μείωση στα κρούσματα εγκεφαλικών και στον κίνδυνο θανάτου σε όσους έπαιρναν ασπιρίνη, αλλά επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε τυχαίο παράγοντα.

"Μας υπενθυμίζει πόσο ευεργετική είναι η ασπιρίνη. Δεν υπάρχει όμως παγκόσμια συμφωνία για το τι σημαίνει υψηλός κίνδυνος", επισημαίνει στο Reuters Health ο Γκρέιαμ Νίκολ του πανεπιστημίου Washington στο Σιάτλ, που δεν συμμετείχε στην έρευνα και προσθέτει ότι η ασπιρίνη είναι σαφώς ευεργετική για όσους πάσχουν ήδη από καρδιακό νόσημα.

"Κατά την κρίση μου, αν έχει κάποιος διαβήτη ή συντρέχουν πολλοί άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως το κάπνισμα ή η παχυσαρκία, είναι λογικό να παίρνει ασπιρίνη".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ