Έτοιμοι για κούρεμα με επιτόκιο 3,7% αλλά και «ρήτρες ανάπτυξης» - iefimerida.gr

Έτοιμοι για κούρεμα με επιτόκιο 3,7% αλλά και «ρήτρες ανάπτυξης»

Κούρεμα με επιτόκιο 3
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI) βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς στη χτεσινή συνάντηση υπήρξε πρόοδος και δεν αποκλείεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν χτες το βράδυ πολύωρη συνάντηση με τον επικεφαλή του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, που εκπροσωπεί τις τράπεζες. Μετά τη συνάντηση, κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονταν ότι «έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στα οικονομικά και τεχνικά ζητήματα». Παρότι -τόνιζαν- είναι πολλά και δύσκολα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, οι δύο πλευρές έχουν φτάσει σε μια καταρχήν συμφωνία για το PSI και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια ανακοίνωση για «προσυμφωνία» μέσα στο σαββατοκύριακο.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οι τράπεζες κάνουν πίσω στις αρχικές απαιτήσεις τους για υψηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα -ώστε να μην έχουν μεγάλες απώλειες- και πλέον συμβιβάζονται με ένα μέσο επιτόκιο που θα κινείται μεταξύ 3,6% και 3,8%, πράγμα που σημαίνει απώλειες στο 70% για τις τράπεζες. Ωστόσο, το IIF επιμένει για να υπάρξουν «ρήτρες ανάπτυξης» στη συμφωνία. Αυτές οι ρήτρες θα προβλέπουν μεγαλύτερο επιτόκιο για τα νέα ομόλογα στην περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στην ανάπτυξη σύντομα.

Αντίστοιχη εκτίμηση, ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, έκανε χτες και ο Επίτρόπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τον ιδιωτικό τομέα, αν όχι σήμερα, τότε μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Την ίδια ώρα, αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε χτες -μετά τη συνάντησή του με την Τρόικα- και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος, που είπε ότι η δημόσια αναγγελία της συμφωνίας θα γίνει όπωσδήποτε πριν από τις 15 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ