Ως κίνηση υποστήριξης στο Κατάρ, την ώρα που κάποιες από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής το βάζουν στη γωνία, εκλαμβάνεται αυτή στην οποία προχωρά η Τουρκία: Την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών σε τουρκική στρατιωτική βάση στη εν λόγω χώρα.
Το κυβερνών κόμμα ζήτησε να αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία, με διαδικασία fast track, για να επιτραπεί η ανάπτυξη στρατευμάτων σε μια στρατιωτική βάση στο Κατάρ. Κάτι που έγινε, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο, με 240 ψήφους υπέρ και τη στήριξη των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και του εθνικιστικού MHP.
Δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των στρατιωτών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη βάση, ενώ δεν ορίζεται ακριβής ημερομηνία για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας. Πάντως, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Ντόχα είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πέρυσι ότι η βάση αναμένεται να υποδεχθεί 3.000 στρατιώτες ή περισσότερους «εφόσον χρειαστεί».
Ο βουλευτής του CHP Σεζγκίν Τανρικουλού επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα ότι 80 Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν ήδη σταλεί στη βάση προκειμένου να προετοιμάσουν την άφιξη μιας μεγαλύτερης δύναμης.
Τουρκία και Κατάρ διατηρούν παραδοσιακά ιδιαίτερα καλές σχέσεις. Το Κατάρ, μάλιστα, είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στην Τουρκία.
Χθες το βράδυ ο Ταγιπ Ερντογάν, στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαντάν, στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ξένων χωρών μίλησε για «παιχνίδια που παίζονται»: «Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό», δήλωσε δείχνοντας ότι δεν γνώριζε για τις προθέσεις της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στο Κατάρ, πριν αυτές γίνουν γνωστές, τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Η Αγκυρα προφανώς δεν είχε ενημερωθεί λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων που έχει με τη Ντόχα. Ηδη πριν τον αποκλεισμό είχε αποφασιστεί η εγκατάσταση τουρκικής βάσης στο Κατάρ και αναμενόταν η αποστολή τουρκικών μονάδων. Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, όπως προαναφέρθηκε είναι στενές, με το Κατάρ να είναι ένας από τους μεγαλοεπενδυτές στην Τουρκία, ενώ χαρακτηριστικό των καλών σχέσεων που έχουν είναι ότι τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρισκόταν στην Τουρκία, μετά την συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, μετακόμισαν στο Κατάρ.
Λόγω και των ιδιαίτερα καλών σχέσεων των δύο χωρών, άλλωστε, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ήδη επικοινωνήσει με πάνω από 10 ηγέτες για την εξεύρεση λύσης.
Bloomberg: Κίνηση συμβολικής σημασίας από την Αγκυρα
Τον Απρίλιο του 2016, η Τουρκία και το Κατάρ υπέγραψαν συμφωνία που θα επέτρεπε στην Αγκυρα να φτιάξει μία στρατιωτική βάση στο Κατάρ, για την άμυνα του εμιράτου και να σταθμεύουν στρατιωτικές δυνάμεις εκεί.
Η τροπολογία ήταν απαραίτητη, γράφει το Bloomberg, για να ληφθεί υπόψη ο επαναπροσδιορισμός της παραστρατιωτικής αστυνομίας της Τουρκίας και της ακτοφυλακής, ως μη στρατιωτικές μονάδες.
Αρχικά η τροπολογία κατατέθηκε στην τουρκική Βουλή τον Ιανουάριο, αλλά η απόφαση του AKP να επιταχύνει την έγκρισή της, μία ημέρα μετά τις επικρίσεις του Ερντογάν για τις προσπάθειες να απομονωθεί το Κατάρ, δίνει συμβολική σημασία σε αυτή την κίνηση, γράφει το Bloomberg.
Φωτογραφίες: AP