Τζανακόπουλος: Εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν - iefimerida.gr

Τζανακόπουλος: Εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, που δόθηκαν λίγες μέρες πριν από την ΕΛΣΤΑΤ και παρά τις γνωστές δυσκολίες, αποδεικνύουν ότι η κατάσταση πόρρω απέχει από την εικόνα καταστροφής που εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο επιχειρείται να καλλιεργηθεί, τόσο από συστημικά μέσα ενημέρωσης, όσο και από την ηγεσία της ΝΔ.

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν επιλυθεί, ούτε ότι η κατάσταση δεν εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.

«Αυτό που πρέπει, όμως, σε κάθε περίπτωση να τονιστεί είναι ότι διαφαίνεται πως οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες», σημείωσε για να υπογραμμίσει: «Πάρα πολλά εξαρτώνται, πλέον, από τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όσο και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί τον κύριο παράγοντα αβεβαιότητας, τόσο για τις αγορές χρήματος, όσο και για τους υπόλοιπους επενδυτές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι χρέος της Ευρώπης, τόσο των δανειστών μας, όσο και των θεσμών, να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας». Αποφάσεις, «που θα οδηγήσουν σε μία σταθερή και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος», επισήμανε.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εργάζεται για μία συνολική και καθαρή λύση, η οποία θα πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές, τόνισε επίσης ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αναφερόμενος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σε αυτο «μας παρουσιάστηκε μια πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή, δεν έδινε οριστική λύση που θα εγγυόταν την ανάπτυξη της οικονομίας». «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να βοηθήσουμε το διάλογο. Εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας δε, τη στάση του Ταμείου, είπε πως «το ΔΝΤ υπήρξε εξαιρετικά πιεστικό σε ό,τι αφορά στις απαιτήσεις του για μεταρρυθμίσεις», και συνέχισε λέγοντας ότι « η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία πλήρως ανεξάρτητη έκθεση χρέους. Τα κριτήρια της οριστικής λύσης είναι ο σαφής προσδιορισμός μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

Το προσεχές Eurogroup οφείλει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο ζήτημα του χρέους

«Η Ελλάδα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «από τη δική της μεριά, έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, ώστε και τυπικά, πλέον, να κλείσει η αξιολόγηση στο προσεχές Eurogroup, το οποίο οφείλει να επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στη συζήτηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, καθώς και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης».

«Εργαζόμαστε για συνολική και καθαρή λύση που πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές»

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, από τη δική της πλευρά, εξακολουθεί να εργάζεται «για μία συνολική και καθαρή λύση, η οποία θα πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές:

  1. Θα πρέπει να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.
  2. Θα πρέπει αυτά τα μέτρα να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
  3. Θα πρέπει να προσδιορίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που το σύνολο των θεσμών, αλλά και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο».

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτή η τελευταία παράμετρος της συμφωνίας «είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι αποτελεί το κλειδί για να συγκλίνουν οι προβλέψεις όλων των θεσμών και να γεφυρωθούν οι διαφορές που προέκυψαν στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, ενώ αποτελεί και ένα από τα κεντρικά σημεία της τρέχουσας συζήτησης».

«Η απόφαση της ΕΚΤ δεν μπορεί να προεξοφληθεί από καμία απόφαση του eurogroup»

Αναφερθείς στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «η ΕΚΤ είναι μια ανεξάρτητη αρχή της ευρωζώνης και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε αυτό αποσκοπεί. Επιζητούμε μία λύση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στο σύνολο των θεσμών να κάνουν θετικές μελέτες βιωσιμότητας για να χρησιμοποιήσει το τραπεζικό σύστημα την αυξημένη ρευστότητα. Ωστόσο αυτή η απόφαση δεν μπορεί να προεξοφληθεί από καμία απόφαση του Eurogroup ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ