Νέο ραντεβού Νταλάρα-Παπαδήμου-Βενιζέλου σήμερα για το PSI - iefimerida.gr

Νέο ραντεβού Νταλάρα-Παπαδήμου-Βενιζέλου σήμερα για το PSI

Νέο ραντεβού Νταλάρα-Παπαδήμου-Βενιζέλου το Σάββατο για το PSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ραντεβού για το Σάββατο έδωσαν ο Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Τσαρλς Νταλάρα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σχετικά με το PSI.O κ.Νταλάρα έφυγε από το Μαξίμου λίγο πριν τις 21:30 της Παρασκευής ενώ ο πρωθυπουργός συνέχισε τις επαφές του με τον κ.Βενιζέλο για μία ώρα περίπου.

Αργά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή που συμμετέχει στις συνομιλίες ανέφερε στους δημοσιογράφους:

«Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στα οικονομικά και τεχνικά ζητήματα.Είναι πολλά,κρίσιμα και δύσκολα τα θέματα που συζητάμε αλλά είμαστε αισιόδοξοι γιατί πρόκειται για την επιβίωση της χώρας και των πολιτών της που έχουν υποστεί πάρα πολλά».

Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι το PSI θα έχει «κλειδώσει» επί της αρχής μέχρι την Κυριακή.Υπάρχουν βέβαια πολλές νομικές εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν πριν την τελική συμφωνία.

Στις διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI, οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν σε επιτόκιο μεταξύ 3,6% και 3,8% για τα νέα ομόλογα, με ανοικτό ενδεχόμενο να εισαχθούν «ρήτρες ανάπτυξης».

Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν: «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τον ιδιωτικό τομέα, αν όχι σήμερα, τότε μέσα στο Σαββατοκύριακο» είπε ο Φινλανδός επίτροπος μιλώντας στο Νταβός.

Αισιόδοξος ότι επίκειται σύντομα συμφωνία για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), προκειμένου η δημόσια αναγγελία να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου, εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το πέρας της σημερινής δίωρης συνάντησής του με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όλες αυτές τις μέρες κάνουμε μια πολύ δύσκολη και πάρα πολύ λεπτή διαπραγμάτευση. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο πολύ διαφορετικές διαδικασίες. Η μία εξαρτάται από την άλλη. Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα για το νέο πρόγραμμα. Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται στο όνομα του έθνους. Γίνεται από όλους μας για το μέλλον όλων μας.

Όπως έχω πει κατ' επανάληψη, τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης για τη χώρα. Δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση μετά τη συμφωνία, μετά τις υπογραφές, μετά την ψήφο του Κοινοβουλίου. Και όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέσα στις επόμενες μέρες γιατί η δημόσια αναγγελία για το PSI πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου.

Κάνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση, έχοντας στο μυαλό μας το εθνικό συμφέρον, το μέλλον των παιδιών μας, έχοντας στο μυαλό μας κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα με τα προβλήματά του. Στο μυαλό μας είναι ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας, ο νέος που ψάχνει να βρει μια δουλειά. Όλη η ελληνική κοινωνία είναι μέσα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. Προσπαθούμε να την εκπροσωπήσουμε και να μεταφέρουμε την αγωνία της.

Υπάρχει, βέβαια, ένας σκληρός συσχετισμός δυνάμεων. Υπάρχουν συγκεκριμένες αντιλήψεις που κυριαρχούν και στην Ευρώπη και διεθνώς. Και όταν κάποιος δανείζεται, όταν κάποιος ζητά και οι άλλοι είναι αυτοί που δανείζουν και του δίνουν, βρίσκεται βεβαίως σε δύσκολη θέση. Αλλά πρέπει όλα να τα κάνουμε με αξιοπρέπεια και με υπερηφάνεια γιατί το πρώτο που βρίσκουμε απέναντί μας ως αντίπαλο είναι η κακή εικόνα για τη χώρα, τα αρνητικά στερεότυπα που δυστυχώς έχουμε καλλιεργήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και μόνοι μας. Αυτό πρέπει να σπάσει. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την υπερηφάνεια του έθνους και θα το πετύχουμε». -

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ