Θρίλερ: Ρώσοι χάκερ προκάλεσαν την κρίση στο Κατάρ, λέει το FBI - iefimerida.gr

Θρίλερ: Ρώσοι χάκερ προκάλεσαν την κρίση στο Κατάρ, λέει το FBI

Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο «στραγγαλισμός» του Κατάρ τη δεδομένη χρονική στιγμή, μετά το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία αλλά και το χτύπημα των χάκερ, μόνο τυχαίος δεν πρέπει να θεωρείται.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκαν στον ιστότοπο του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων QNA δηλώσεις που αποδίδονταν στον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, οι οποίες αντέβαιναν την περιφερειακή συναίνεση σε πολλά ευαίσθητα ζητήματα, ιδίως αναφορικά με το Ιράν, το οποίο εμφανιζόταν με βάση τις εν λόγω δηλώσεις ως ένας στρατηγικός σύμμαχος (σ.σ. την ώρα που κατηγορείται από τη Σαουδική Αραβία ότι είναι «η αιχμή του δόρατος της τρομοκρατίας»). Επίσης, οι δηλώσεις που αποδίδονταν στον αλ Θάνι, περιείχαν αρνητικά σχόλια για τις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και το Κατάρ, που είναι εντούτοις στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Από την πρώτη στιγμή οι αρχές του Κατάρ υποστήριξαν ότι έπεσαν θύματα χάκερς, κάτι που τώρα επιβεβαιώνει και το FBI, σύμφωνα με το CNN, λέγοντας, μάλιστα, ότι από πίσω βρίσκονται Ρώσοι χάκερς. Πράκτορες του FBI βρέθηκαν στην Ντόχα τον Μάιο και ερευνούν την υπόθεση.

Η Σαουδική Αραβία επικαλέστηκε τις ψευδείς δηλώσεις ως έναν από τους λόγους της ρήξης των διπλωματικών σχέσεων και του οικονομικού αποκλεισμού του Κατάρ. Το παράδειγμα του Ριάντ ακολούθησαν κι άλλες χώρες του κόλπου και έτσι προέκυψε η χειρότερη διπλωματική κρίση στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου, σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουραχμάν αλ Θάνι είπε στο CNN ότι το FBI επιβεβαίωσε την κυβερνοεπίθεση και ότι οι δράστες «φύτεψαν» fake news.

«Ότι μας πέταξαν ως κατηγορίες βασίζεται σε παραπληροφόρηση και πιστεύουμε ότι η όλη κρίση οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Άρχισε στη βάση χαλκευμένων ειδήσεων που εμφυτεύτηκαν στο κρατικό μας ειδησεογραφικό πρακτορείο, μετά από κυβερνοεπίθεση που απέδειξε το FBI.»

Γιατί να το έκανε η Μόσχα;

Εάν ισχύουν οι κατηγορίες, τότε θα αποτελούν ένδειξη ότι η Ρωσία προσπαθεί να υπονομεύσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή και να ανοίξει ένα ρήγμα μεταξύ των χωρών της και των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ επικοινώνησε με τον Σαουδάραβα μονάρχη

Οι ΗΠΑ έχουν σχέσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε στην αρχή ξεκάθαρα το μέρος της Σαουδικής Αραβίας περιγράφοντας ως θετική εξέλιξη της πολιτικής του στη Μέση Ανατολή το μποϋκοτάζ εις βάρος του Κατάρ. Αλλά χθες βράδυ οι τόνοι άλλαξαν σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν για την ανάγκη ενότητας των κρατών του Κόλπου. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εμποδιστεί η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και η υποστήριξη του εξτρεμισμού απ’ όλες τις χώρες της περιοχής.

Λίγο νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει το Κατάρ να ενισχύσει τη δράση του στον αγώνα κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. «Έχουν γίνει πρόοδοι, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης κι ότι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Κατάρ παραμένουν ισχυρές. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Κατάρ κι άλλες χώρες στην περιοχή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε η Νάουερτ.

Διπλωματικός πυρετός για την εκτόνωση της κρίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ μπιν Αχμέντ αλ Τζουμπέιρ κάλεσε στο μεταξύ το Κατάρ να αλλάξει ριζικά την πολιτική του έναντι των εξτρεμιστών. «Πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους», είπε στη διάρκεια συνάντησης με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Ντριάν στο Παρίσι. Το Κατάρ «πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει εξτρεμιστικές ομάδες», όπως η Χαμάς και η Μουσουλμανική Αδελφότητα και να συμπεριφέρεται «σαν φυσιολογική χώρα.»

Ο Τζουμπέιρ κατηγόρησε το Κατάρ ότι υποστηρίζει «εχθρικά ΜΜΕ» και αναμειγνύεται στις εθνικές υποθέσεις των γειτονικών του χωρών. Δεν θέλησε όμως να διευκρινίσει τι μέτρα περιμένει απ’ την κυβέρνηση της Ντόχα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και σύμφωνα με το Ελυζέ απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» των χωρών του Κόλπου και υποστήριξη «όλων των πρωτοβουλιών προς εκτόνωση». Είναι σημαντικό, είπε, «να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή.»

Στο πλευρό του Κατάρ έσπευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επικρίνοντας την απομόνωση του εμιράτου. Η τρέχουσα κατάσταση δεν ωφελεί «καμία απ’ τις χώρες της περιοχής», είπε ο Ερντογάν εγκωμιάζοντας την αυτοσυγκράτηση του Κατάρ, που δεν έσπευσε να λάβει αντίμετρα.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κατάρ Ντόχα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ