Politico: Οι 7 στιγμές του Τραμπ που η Τερέζα Μέι προσπαθεί να ξεχάσει - iefimerida.gr

Politico: Οι 7 στιγμές του Τραμπ που η Τερέζα Μέι προσπαθεί να ξεχάσει

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έπειτα από την κριτική που άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος στον δήμαρχο του Λονδίνου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε πως ήταν «λάθος» εκ μέρους του να πει πως ο Σαντίκ Κάν δεν κάνει καλά την δουλειά του.

Η Τερέζα Μέι θέλει να κατοχυρώσει και να δυναμώσει τις σχέσεις μεταξύ της Αγγλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ειδικά τώρα που η Βρετανία βρίσκεται στην διαδικασία της εξόδου από την ΕΕ. Ωστόσο, ο Τραμπ με την συμπεριφορά του δεν της δίνει και τόσο πρόσφορο έδαφος.

Παρατίθενται 7 στιγμές του Τραμπ που η Μέι θα επιθυμούσε να είχαν κυλήσει με διαφορετικό τρόπο.

1. Οι δύο ηγέτες χεράκι-χεράκι στον Λευκό Οίκο

Η πρώτη συνάντηση του Τραμπ και της Μέι έλαβε χώρα στην Ουάσινγκτον, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να αποκτήσει μια επιπλέον οικειότητα με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, κρατώντας της το χέρι όσο οι δυο τους περπατούσαν από την ανατολική αίθουσα συνεδριάσεων προς την δυτική πτέρυγα για το μεσημεριανό τους γεύμα.

Οι αναφορές που θέλανε μια ζεστή, επαγγελματική συμμαχία μεταξύ των δύο ηγετών μετατράπηκαν σε πολύ λίγες ώρες σε μια ιστορία «αγάπης στον Λευκό Οίκο», όπως είχε αναφέρει περιπαιχτικά τότε η Daily Mail.

Politico: Οι 7 στιγμές του Τραμπ που η Τερέζα Μέι προσπαθεί να ξεχάσει | iefimerida.gr 0

2. Τον Φάρατζ ως πρεσβευτή

Το συντηρητικό κόμμα της Μέι δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ. Επομένως, η πρόταση του Τραμπ στην Μέι να χρήσει τον Φάρατζ ως διπλωματικό εκπρόσωπο της χώρας, δεν ακούστηκε και με τον καλύτερο τρόπο στα αυτιά της πρωθυπουργού.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναρτήσει στο twitter πως ο Φάρατζ θα «έκανε σπουδαία δουλειά» ως Βρετανός πρέσβης. Η Ντάουνιγκ στριτ από την πλευρά της απάντησε πως «δεν υπάρχει διαθεσιμότητα».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Φάρατζ ήταν ο πρώτος ξένος πολιτικός που συζήτησε με τον Τραμπ στην Νέα Υόρκη λίγες μέρες μετά την εκλογή του.

Politico: Οι 7 στιγμές του Τραμπ που η Τερέζα Μέι προσπαθεί να ξεχάσει | iefimerida.gr 1

3. Απαγόρευση εισόδου

Λίγες ώρες αφότου η Μέι αποχώρησε από την Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε εκτελεστικό απόσπασμα που διέταζε την απαγόρευση εισόδου σε Μουσουλμάνους πολίτες επτά χωρών.Το timing του Αμερικανού προέδρου δεν θα μπορούσε να ήταν χειρότερο για την Βρετανίδα πρωθυπουργό, η οποία βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις όταν και έφθασε στην χώρα της.

«Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την πολιτική που ακολουθούν σχετικά με τους μετανάστες και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπεύθυνο για την πολιτική που ακολουθεί σχετικά με τους μετανάστες» είχε δηλώσει η Μέι στην προσπάθεια της να κρατήσει ουδέτερη στάση πάνω στο ζήτημα.

Πάντως, λίγο αργότερα ένας εκπρόσωπος του Συντηρητικού κόμματος ανέφερε πως «δεν συμφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση και δεν είναι κάτι που θα ακολουθήσουμε και εμείς».

4. ΝΑΤΟ

Μια από τις πολιτικές νίκες της επίσκεψης της Μέι στον Λευκό Οίκο ήταν το γεγονός ότι έκανε τον Αμερικανό πρόεδρο να πει δημοσίως πως είναι 100% σύμφωνος με τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ. Όταν η Μέι ανήγγειλε την εν λόγω δέσμευση, ο Τραμπ είπε «είναι αλήθεια».

Αλλά στην πρόσφατη επίσκεψη στις Βρυξέλλες ο Τραμπ εξέπληξε και απογοήτευσε ακόμα και τους δικούς του ανθρώπους, όταν δεν θέλησε να επαναλάβει τα λόγια του περίφημου 5ου Άρθρου, το οποίο αναφέρει πως μια επίθεση σε οποιοδήποτε μέρος της συμμαχίας είναι μια επίθεση προς όλα τα μέλη της συμμαχίας.

Politico: Οι 7 στιγμές του Τραμπ που η Τερέζα Μέι προσπαθεί να ξεχάσει | iefimerida.gr 2

5. Κλιματική Αλλαγή

Η απόφαση του Τραμπ να βγάλει τις ΗΠΑ από την Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή άφησε την Μέι να αναρωτιέται πως πρέπει να αντιδράσει σε αυτήν την κίνηση. Μάλιστα, προσφάτως ρωτήθηκε έντονα ποιος ήταν ο λόγος που δεν υπέγραψε την κοινή δήλωση που έφτιαξαν και υπέγραψαν ο Μακρόν, η Μέρκελ και ο Τζεντιλόνι και που ανέφερε πως δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

6. Επίσκεψη Τραμπ στην Βρετανία

Όταν η Μέι πήγε στην Ουάσινγκτον, ξεκαθάρισε σαφέστατα πως επιθυμεί o Τραμπ να επισκεφθεί την χώρα της και του έστειλε με αυτόν τον τρόπο επίσημη πρόσκληση να δειπνήσει με την Βασίλισσα Ελισάβετ. Αλλά οι αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η είδηση ήταν τεράστιες, καθώς 1.8 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν μια αίτηση για να ακυρώσουν αυτήν την απόφαση. Πολλοί δήλωσαν πως η πρόσκληση της Μέι φάνηκε ως μια κίνηση απελπισίας από πλευράς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Politico: Οι 7 στιγμές του Τραμπ που η Τερέζα Μέι προσπαθεί να ξεχάσει | iefimerida.gr 3

7. Λάθος όνομα

Όταν ο Τραμπ ανακοίνωνε τις λεπτομέρειες της άφιξης της Τερέζα Μέι στην Ουάσινγκτον, ένα έγγραφο του Λευκού Οίκου είχε γράψει το όνομα της Βρετανίδας πρωθυπουργού με ορθογραφικό λάθος. Και μάλιστα τρεις φορές. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε τις συναντήσεις του με την «Teresa» αντί για «Theresa». Το λάθος βέβαια διορθώθηκε μισή ώρα αφού δημοσιοποιήθηκε το έγγραφο.

Πηγή: Politico

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τραμπ Μέι Σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ