Κόντρα στη γενικότερη τάση συγκράτησης ή μείωσης των προβληματικών δανείων, πήγαν τα στεγαστικά δάνεια στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σπάζοντας το φράγμα του 42%.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ως το τέλος Μαρτίου το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 1,1% συγκριτικά με το τέλος του Δεκεμβρίου του 2016, αγγίζοντας τα 105,1 δισεκ. ευρώ ή το 45,2% των συνολικών ανοιγμάτων. Ωστόσο, σε αντίθεση με την τάση που παρατηρήθηκε στα προηγούμενα τρίμηνα, οι τράπεζες ανέφεραν σημαντικές εισροές νέων προβληματικών δανείων στο στεγαστικό τους χαρτοφυλάκιο. Στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο παρατηρείται, μάλιστα, ότι το 1/3 των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αφορά σε δανειολήπτες, που έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς νομικής προστασίας.
Παρά τη μείωση τους κατά 3,5 δις ευρώ από τα υψηλά επίπεδα του περσινού Μαρτίου, ο δείκτης των προβληματικών δανείων παραμένει υψηλός στα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Συγκεκριμένα, με τη συμπλήρωση του τριμήνου ο σχετικός δείκτης άγγιζε το 42,2% για το στεγαστικό, το 54,2% για το καταναλωτικό και το 45,0% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.
Ειδικά όσον αφορά στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή ποιότητα στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 68,3%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων(ΜΜΕ - δείκτης ΜΕΑ: 60,7%). Αντιθέτως, καλλίτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 25,9%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης ΜΕΑ: 35,4%).