Η είσοδος αυτής της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ προκάλεσε την οργή της Μόσχας. Το ΝΑΤΟ ελέγχει πλέον όλο το βόρειο θαλάσσιο μέτωπο της Μεσογείου, από το Γιβραλτάρ ως τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Το Μαυροβούνιο έγινε την Δευτέρα 5 Ιουνίου το 29ο μέλος της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας. Ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς και ο υπουργός Εξωτερικών Srdjan Darmanovic παρέστησαν την Δευτέρα σε ειδική τελετή στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο εξής, αυτή η μικρή χώρα των 620.000 κατοίκων είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα, η οποία θεωρεί αυτή την ένταξη «πρόκληση» αντέδρασε με οργή.
Ωστόσο, αυτή η νέα επέκταση του ΝΑΤΟ γίνεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη ανησυχεί κατά πόσο ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί την δέσμευση των ΗΠΑ με την Συμμαχία, την οποία είχε αποκαλέσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία «παρωχημένη».
Την Δευτέρα, το σάιτ Politico υπενθύμισε τον απρεπή τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε ο Τραμπ στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, στις 25 Μαίου, όταν αρνήθηκε να δεσμευτεί κατηγορηματικά στο Αρθρο 5 για την κοινή άμυνα των χωρών-μελών.
Σύμφωνα με το αμερικανικό σάιτ Politico η απόφαση του Τραμπ για το Αρθρο 5 αιφνιδίασε ακόμη και τους συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφαλείας, οι οποίοι ήταν πεπεισμένοι ως την τελευταία στιγμή ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Εξάλλου την γραμμή υπέρ του Αρθρου 5 και της κοινής άμυνας υπερασπίστηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις και ο σύμβολος εθνικής ασφαλείας H.R. McMaster.
Με έναν πιο ανεκδολογικό τρόπο, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου είχε πληρώσει τις διαφωνίες των συμμάχων του ΝΑΤΟ με τον Τραμπ: με έναν απαράδεκτο τρόπο, ο οποίος είχε κάνει επί μέρες τον γύρο του διαδικτύου, ο αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να σπρώχνει βίαια τον Μάρκοβιτς για να βγει στην πρώτη σειρά, για την οικογενειακή φωτογραφία.
Το Μαυροβούνιο είναι ανεξάρτητη δημοκρατία από το 2006. Η είσοδός του στο ΝΑΤΟ «θα διευκολύνει την σταθερότητα στα δυτικά των Βαλκανίων, καθώς και την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Το 2015, όταν ανακοινώθηκε ότι η μικρή χώρα -κυρίως σλαβική και ορθόδοξη- θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είχαν ξεσπάσει διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, τα οποία προκάλεσε η φιλορωσική αντιπολίτευση. Τόσο την ένταξη στο ΝΑΤΟ όσο και τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ ξεκίνησε ο πρώην πρωθυπουργός Milo Djukanovic, ηγέτης του Μαυροβουνίου από το 1991 ως το 2016, όταν και πέρασε την ηγεσία στον Ντούσκο Μάρκοβιτς.
Εις απάντησιν η Ρωσία τιμώρησε το Μαυροβούνιο μπλοκάροντας ειδικά την εισαγωγή των κρασιών του, ήτοι μια απώλεια εσόδων 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που εξάγονται στην Ρωσία.
Στα Βαλκάνια, μόνο τα Σκόπια και η Σερβία κρατούν αποστάσεις από το ΝΑΤΟ, παρότι τα Σκόπια είναι επισήμως υποψήφια προς ένταξη.