Για μια ακόμη φορά, οι τρομοκράτες έβαλαν στόχο τη Μεγάλη Βρετανία και πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς.
Tη London Bridge, εμβληματική γέφυρα της βρετανικής πρωτεύουσας, και τη γειτονιά Borough Market, όπου πολλοί παρακολουθούσαν, εκτός των άλλων, και τον τελικό του Champions League στο ποδόσφαιρο.
Αυτή η νέα τρομοκρατική επίθεση, η τρίτη μέσα στο 2017 εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας (Μάρτιος: 5 νεκροί κοντά στο Westminster, Μάιος: 22 νεκροί στη συναυλία στο Μάντσεστερ) ίσως επιφέρει ένα θανάσιμο πλήγμα στον τουρισμό της χώρας.
Οι κρατήσεις για τις διακοπές του καλοκαιριού γίνονται τώρα. Το Λονδίνο είναι επίσης μια πόλη-φάρος για τις σύντομες εκδρομές: η βρετανική πρωτεύουσα έφτασε πρώτη στις κρατήσεις στην Airbnb για το Σαββατοκύριακο του Memorial Day (Δευτέρα 29 Μαΐου), μπροστά από το Παρίσι και τη Βαρκελώνη. Οι επαγγελμαντίες φοβούνται ότι μετά το τρίτο χτύπημα θα υπάρξουν ακυρώσεις ή ματαιώσεις.
Στη Γαλλία, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο του 2015, και στη συνέχεια το χτύπημα στο Παρίσο, τον Νοέμβριο του 2015 και στη Νίκαια, τον Ιούλιο του 2016, είχαν μετρήσει αρνητικά στον τουρισμό για πάνω από έναν χρόνο. Ειδικά το Παρίσι υπέφερε: η πρωτεύουσα και η γύρω περιοχή έχασαν 1,5 εκατομμύριο τουρίστες το 2016, σε σχέση με το 2015.
Οι Ασιάτες και οι Αμερικανοί είναι τουρίστες που γρήγορα αλλάζουν τους επικίνδυνους προορισμούς και οι πιο αργοί για να επανέλθουν. Ωστόσο, επειδή η τρομοκρατική απειλή υπάρχει για όλα τα μέρη, οι ειδικοί παρατηρούν ότι οι ταξιδιώτες έμαθαν να ζουν με αυτόν τον κίνδυνο.
Ετσι, η Γαλλία για παράδειγμα, μπορεί να βρίσκεται πάντα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο οι τουρίστες επέστρεψαν από τα τέλη του 2016, και μάλιστα σε αριθμούς που θυμίζουν εκείνους του 2014, πριν υπάρξει οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή.
Στη Μεγάλη Βρετανία, οι περισσότεροι τουρίστες είναι Γάλλοι (4 εκατομμύρια το 2016), και ακολουθούν οι Αμερικανοί (3,5 εκατομμύρια) και οι Γερμανοί (3,3 εκατομμύρια). Το Λονδίνο είναι μακράν ο πιο ελκυστικός προορισμός (19,1 εκατομμύρια τουρίστες), πριν το Εδιμβούργο και το Μάντσεστερ.
Οι επαγγελματίες βρετανοί του τουρισμού είναι ανήσυχοι, αλλά οι αριθμοί τους καθησυχάζουν. Το 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο υποδέχτηκε τον πρωτοφανή αριθμό των 37,6 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών, δηλαδή 4,1% πάνω από το 2015, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών (ONS). Οι επισκέπτες άφησαν στη χώρα 26 δις ευρώ!
Η πτώση της λίρας στερλίνας κατά 12% μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το 2016, είναι μια ευκαιρία για τους τουρίστες. Από τον Ιανουάριο του 2017, οι διεθνείς πτήσεις στη Μεγάλη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με την ForwardKeys.
«Οι κρατήσεις για την περίοδο Ιούνιος-Αύγουστος 2017 έχουν αυξηθεί κατά 16% σε σχέση με το 2016», δήλωσε ο διευθυντής αυτού του γραφείου μελετών, Olivier Jager. Και εκτίμησε ότι η ταχύτητα της αντίδρασης των βρετανικών αρχών ίσως να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες της νέας τρομοκρατικής επίθεσης που πλήττει τη χώρα εντός του 2017.