O στρατός της Συρίας εξεδίωξε τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από μια κοινότητα στρατηγικής σημασίας στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις συριακές ένοπλες δυνάμεις.
Η ανακατάληψη χθες Κυριακήτης κοινότητας Μασκάνα, στη δυτική όχθη της λίμνης Άσαντ, εγγράφεται στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς στα μέσα του Ιανουαρίου, με την υποστήριξη της Ρωσίας, για να απωθήσει το ΙΚ από την επαρχία του Χαλεπιού.
«Μονάδες του στρατού και παραστρατιωτικοί συνεχίζουν την προέλασή τους στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού και καταδιώκουν ομάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά)», δήλωσε μια στρατιωτική πηγή σε συριακά κρατικά ΜΜΕ. Οι δυνάμεις αυτές «αποκατέστησαν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη στρατηγικής σημασίας κοινότητα Μασκάνα και σε πολλά σημαντικά χωριά και περιοχές», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η Μασκάνα βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από τα διοικητικά όρια με την επαρχία της Ράκας, όπου οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια αραβοκουρδική συμμαχία που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον, ετοιμάζεται να εξαπολύσει έφοδο για να καταλάβει την πόλη Ράκα, προπύργιο του ΙΚ στη Συρία. Με βάση όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα δεν αναμένεται ο συριακός στρατός να πάρει μέρος σε αυτή τη μάχη.
Σύμφωνα με συριακή στρατιωτική πηγή που ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, «η κοινότητα Μασκάνα είναι η τελευταία σημαντική πόλη στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού πριν από αυτή της Ράκας». Επιπλέον, «όποιος ελέγχει τη Μασκάνα ελέγχει τον άξονα που συνδέει το Χαλέπι με τη Ράκα», πρόσθεσε η πηγή αυτή.
Η παρουσία του ΙΚ στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού «φθάνει στο τέλος της», σύμφωνα με την ίδια.
Από την έναρξη της επιχείρησης, ο στρατός έχει καταφέρει να ανακαταλάβει πάνω από 200 κοινότητες και χωριά.
Το ΙΚ δεν ελέγχει πλέον παρά μόνο «μερικά χωριά στην έρημο, των οποίων ο έλεγχος είναι εύκολο να ανακτηθεί, (σ.σ. καθώς είναι) διεσπαρμένα στο ανατολικό και στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, σχολίασε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 με την καταστολή διαδηλώσεων υπέρ του εκδημοκρατισμού της χώρας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 320.000 ανθρώπους, ενώ εκατομμύρια είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες.
Πληροφορίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ