Με ένα πύρινο άρθρο οι New York Times επικρίνουν σφόδρα την πολιτική Σόιμπλε καταλογίζοντας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη ελληνική κρίση.
«Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ελληνική κρίση ανήκει στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» γράφουν χαρακτηριστικά οι NYT.
«Ο κ. Σόιμπλε αντιτίθεται στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – όπως ακριβώς και πολλοί Γερμανοί ψηφοφόροι, που τον Σεπτέμβριο καλούνται να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές» συνεχίζει το άρθρο.
Αναλυτικά το άρθρο των NYT αναφέρει:
Για περίπου μία δεκαετία, η Ελλάδα παλεύει με ένα αποπνικτικό χρέος, το οποίο πλέον ανέρχεται σε περισσότερα από 300 δισ. ευρώ ή είναι σχεδόν διπλάσιο από την ετήσια οικονομική παραγωγή της.
Τα κύματα των μέτρων λιτότητας προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές έχουν προκαλέσει τεράστια δεινά:
Ποσοστό μεγαλύτερο από ένα τέταρτο του ελληνικού πληθυσμού είναι άνεργοι και ζωτικές ανάγκες, όπως η υγεία και η μετακίνηση λειτουργούν οριακά. Η οικονομία είναι σε ύφεση, και δεν υπάρχει κανένας τρόπος στην κυριολεξία η Ελλάδα να καταφέρει να ξεθαφτεί από μόνη της από μία τέτοια βαθιά τρύπα.
Στις 18 Μαΐου, η Ελληνική Βουλή πέρασε υποχρεωτικά νέο γύρο μέτρων λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών αυξήσεων και νέων περικοπών στις συντάξεις.
Παρ' όλα αυτά, οι δανειστές της Ελλάδας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και αδιάντροπα απέτυχαν να συμφωνήσουν στην εκταμίευση 7 δισ. ευρώ ( το ποσό της επόμενης δόσης του προγράμματος) που χρειάζονται για να εμποδίσουν την χρεοκοπία της Ελλάδας.
Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ελληνική κρίση ανήκει στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε αντιτίθεται στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – όπως ακριβώς και πολλοί Γερμανοί ψηφοφόροι, που τον Σεπτέμβριο καλούνται να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές.
Αρκετοί στη Γερμανία έχουν αντιληφθεί την πραγματικότητα, Πάντα υποσχόταν στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους όταν θα υλοποιούσε τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ, μέλος των Δημοκρατικών, στις 22 Μαΐου. «Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας» είχε πει.
Στο ίδιο πνεύμα και ο νέος Γάλλος Πρό0εδρος Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του για την ελάφρυνση του χρέους και τηλεφωνικά στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ελπίζουν σε μία συμφωνία στις 15 Ιουνίου. Τα κυριότερα εμπόδια είναι οι όροι κάτω από τους οποίους θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και πόσο διατεθειμένη θα είναι είναι η Γερμανία να υποχωρήσει.
Μία αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και ένα ασύλληπτο στίγμα για την Γερμανία, η αδιαλλαξία της οποίας στερεί από την Ελλάδα τη μόνη σταθερή λύση για τα βάσανά της: την οικονομική ανάπτυξη.
Πηγή: nytimes.com