Την Πέμπτη το βράδυ ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συνθήκη του Παρισιού. Έτσι, οι ΗΠΑ θα γίνουν μόλις η 3η χώρα του κόσμου που δεν θα αποτελούν μέρος αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας, μαζί με την Συρία και την Νικαράγουα.
Η Συρία δεν έχει υπογράψει την εν λόγω συνθήκη καθώς η κοινωνικοπολιτική της κατάσταση, και οι αναταραχές που επικρατούν στην χώρα τα τελευταία χρόνια, δεν της το έχουν επιτρέψει.
Όσο για την Νικαράγουα, αυτή πιστεύει πως η συνθήκη δεν είναι αρκετή για να καταπολεμήσει επαρκώς την αλλαγή του κλίματος.
Ο εκπρόσωπος της χώρας, Paul Oquist, είχε δηλώσει το 2015 ότι το κύριο πρόβλημα με την Συνθήκη του Παρισιού είναι ότι οι υποσχέσεις των χωρών για την καταπολέμηση του κλίματος είναι κατ’ ουσίαν εθελοντικές και όχι αναγκαστικές.
Με άλλα λόγια, η Νικαράγουα θεωρεί πως οι δεσμεύσεις που προβλέπονται από την Συνθήκη δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο δεσμευτικές, δηλαδή δεν θα έχουν αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που δεν ακολουθηθούν, και συνεπώς, πολλές χώρες δεν θα τις τηρήσουν.
«Δεν θα υπογράψουμε καθώς η εθελοντική υπευθυνότητα είναι ο δρόμος της αποτυχίας» είχε πει ο εκπρόσωπος κατά τις διαβουλεύσεις.
Επιπλέον, ο Oquist είχε τονίσει πως η μεγαλύτερη υπευθυνότητα για την καταπολέμηση του προβλήματος θα έπρεπε να πηγαίνει στις χώρες που εκπέμπουν τα περισσότερα αέρια θερμοκηπίου και όχι να είναι ίση για όλες τις χώρες.
Για παράδειγμα, η Νικαράγουα εκπέμπει πολύ λιγότερα βλαβερά αέρια από τις ΗΠΑ. Η πρώτη βρίσκεται 131η στην σχετική κατάταξη ενώ η τελευταία είναι δεύτερη.
Να σημειωθεί πως η Νικαράγουα έχει κάνει τεράστιες προόδους τα τελευταία χρόνια στην χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Η χώρα έχει αυξήσει δραματικά την χρήση θερμικής και αιολικής ενέργειας, κάτι το οποίο μπορεί και κάνει λόγω των 19 ηφαιστείων και των πολύ ισχυρών ανέμων που έχει.
Σύμφωνα με την World Bank μάλιστα, η Νικαράγουα βρίσκεται στον δρόμο να βασίζεται κατά 90% σε καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020.