Σόιμπλε: «Τέρμα οι εξαγγελίες- υλοποιήστε ότι συμφωνήσαμε» - iefimerida.gr

Σόιμπλε: «Τέρμα οι εξαγγελίες- υλοποιήστε ότι συμφωνήσαμε»

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ψυχραιμία συνέστησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικων Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σχέση με τον EFSF και το πρόγραμμα για την Ελλάδα, ενώ «πέταξε το γάντι» σε ΗΠΑ και Κίνα για τη στάση τους στην οικονομική κρίση.

«Για να υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να έχουν εκπληρωθεί οι όροι που έχουν τεθεί. Δεν πρέπει να προτρέχουμε. Το EFSF διαθέτει αυτή τη στιγμή επαρκή μέσα» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη «Stuttgarter Zeitung».

«Προχωρήστε σε υλοποίηση των συμφωνηθέντων»

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει άλλο κράτος της Ευρωζώνης με προβλήματα που να μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Ελλάδας. Είναι γεγονός ότι η τρόικα μάς ενημέρωσε την περασμένη Δευτέρα σε μία Ενδιάμεση Έκθεση ότι η Αθήνα δεν έχει υλοποιήσει ακόμη πλήρως τις συμφωνίες από τον Απρίλιο του 2010. Επιμένουμε, ωστόσο, η Ελλάδα να εκπληρώσει τους όρους από το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας. Εξαγγελίες έχουμε ακούσει αρκετές, τώρα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει δράση. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ένα δεύτερο πρόγραμμα».

Παράλληλα τόνισε πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ προκειμένου να είναι βιώσιμο.

Παρά τις δυσκολίες ο κ. Σόιμπλε παραμένει αισιόδοξος για την αντιμετώπιση της κρίσης και εκτίμησε πως η εφαρμογή τωναπαραίτητων μεταρρυθμίσεων στα κράτη της Ευρωζώνης θα αποδόσει σύντομα καρπούς. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει εν μία νυκτί και προέταξε τη σταθερότητα στον τρόπο εφαρμογής των μέτρων αλλά και στην αρχιτεκτονική του ευρώ.

Πέραν αυτών, θα πρέπει να οικοδομήσουμε μία νέα δομή για το κοινό νόμισμα, η οποία να εγγυάται σταθερότητα, προτείνει ο γερμανός πολιτικός.

«Με τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης (ESM) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο πραγματοποιούμε μεγάλα βήματα προόδου. Φαίνεται ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τι συνεπάγεται η ένωση σταθερότητας και ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος εξόδου από την κρίση εμπιστοσύνης»,εκτίμησε ο κ. Σόιμπλε

«Κατανοούμε την κριτική αλλά Κινα και ΗΠΑ δεν κάνουν ότι πρέπει»

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, περί αναποφασιστικότητας των Ευρωπαίων ηγετών και για μη επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ εκφράζει και άλλες χώρες του οργανισμού όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, οι οποίες κοιτούν με ανησυχία προς την Ευρώπη.

Ο ίδιος λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κριτική αυτή. «Την κατανοώ», λέει. «Οι χώρες εκτός Ευρώπης περιμένουν από αυτήν να λύσει τα προβλήματά της, επειδή έχουν δικαιολογημένα την αίσθηση ότι στην Ευρώπη τα πράγματα είναι καλά σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου» αλλά πέταξε το γάντι σε Κίνα και ΗΠΑ λέγοντας πως δεν κάνουν ότι πρέπει για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρέους.

Σε ότι αφορά την Γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως η χώρα του έδειξε αλληλεγγύη αλλά «Αλληλεγγύη σημαίνει όμως, επίσης, ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να τηρούν τους συμφωνηθέντες κανόνες. Η πραγματικότητα στην ΕΕ έχει ως εξής: Δεν αποφασίζουν μόνο οι μεγάλοι στην Ευρώπη για την κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί, αλλά όλοι μαζί. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ευθύνη μας».

«Όχι» μεταφορά πόρων από τον EFSF στον ESM

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός απορρίπτει το αίτημα για μεταφορά των διαθεσίμων μέσων του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης (EFSF) στον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης (ESM), επειδή τέτοιες κινήσεις προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες και στις αγορές.

Στόχος είναι να τεθεί ο ESM σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2012 και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο να είναι έτοιμο ήδη τον επόμενο μήνα. Τον Μάρτιο, θα συζητηθεί, εάν οι μηχανισμοί διάσωσης είναι επαρκείς. «Μένουμε προσηλωμένοι σε αυτό το πλάνο», σημέιωσε.

Τέλος, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου εστιάζοντας στα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας ενώ προειδοποίησε πως «πρόσθετα κίνητρα για ανάπτυξη δεν μπορούν να συνεπάγονται την ανάληψη νέων χρεών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ