Και τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ θα μπουν στο κούρεμα - iefimerida.gr

Και τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ θα μπουν στο κούρεμα

Ετοιμάζεται για «κούρεμα» και η ΕΚΤ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αυτό που ακουγόταν ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας μέχρι πριν από λίγο καιρό, φαίνεται ότι θα αποτελέσει το «κλειδί» για τη συμφωνία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των ιδιωτών, που οδηγεί στο δεύτερο πακέτο στήριξης και καλώς εχόντων των πραγμάτων στη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους.

Ο λόγος για το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, λύση που επιβλήθηκε επί της ουσίας από το ΔΝΤ αλλά κι από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που έδειχναν ότι ο στόχος της μείωσης του Χρέους κατά 103 δισ ευρώ δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να επεκταθεί το "κούρεμα" και στα ομόλογα του επίσημου τομέα.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι εάν το «κούρεμα» στα ομόλογα της ΕΚΤ θα είναι άμεσο, όπως θα συμβεί με τις τράπεζες ή εάν η συμμετοχή της ΕΚΤ θα γίνει όπως υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters, δηλαδή χάνοντας το κέρδος που θα αποκόμιζε διακρατώντας έως τη λήξη τους τα ομόλογα που αγόρασε με έκπτωση.

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 15 δισ. ευρώ, το οποίο επί της ουσίας αποτελεί πρόσθετη χρηματοδότηση του επίσημου τομέα, αφού και δια στόματος Όλι Ρεν έγινε σαφές ότι το πακέτο της 26ης Οκτωβρίου έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και δεν αρκεί για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελληνικού Χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ