Μετά τη συνάντησή του στις Βερσαλλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε να δώσει μόνο μία συνέντευξη στη γαλλική Le Figaro.
Την αποκλειστική συνέντευξη πήραν ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Alexis Brézet και ο διπλωματικός συντάκτης Renaud Girard, τη Δευτέρα. Η συνέντευξη δόθηκε στο εντυπωσιακό ρωσικό Πνευματικό Κέντρο που βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού.
«Η μοναδική προοπτική είναι η συνεργασία σε όλους τους τομείς. Ακόμη και στα θέματα ασφάλειας». Αυτή ήταν η απάντηση του Πούτιν όταν τον ρώτησαν για τις επιφυλάξεις της Δύσης απέναντι στη Ρωσία. «Στην Ευρώπη γίνονται επιθέσεις. Στη Ρωσία γίνονται επιθέσεις. Στο Βέλγιο γίνονται επιθέσεις», δήλωσε ο Πούτιν, εις απάντησιν όσων είπε ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα για «ρωσική απειλή».
Για τον Ρώσο πρόεδρο το νούμερο 1 πρόβλημα είναι η τρομοκρατία.
Ερωτηθείς για τις ανησυχίες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν απάντησε ότι «δεν πρέπει να εφευρίσκει κανείς φανταστικές απειλές προερχόμενες από τη Ρωσία», όπως π.χ. «η απειλή του υβριδικού πολέμου».
«Προκαλείτε φόβο στον ίδιο σας τον εαυτό. Βασίζεστε σε φανταστικά δεδομένα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Αυτή η επίσκεψη στην Γαλλία επέτρεψε στον Πούτιν να επαναλάβει κατηγορηματικά το εξής: ότι η Ρωσία είναι ένας αδιαφιλονίκητος σύμμαχος για να επανέλθει η ασφάλεια στον χαοτικό κόσμο μας.
«Συμφωνώ με τον Μακρόν και για την "κόκκινη γραμμή" που έθεσε εναντίον κάθε χρήσης χημικών όπλων στην Συρία», δήλωσε κατηγορηματικά ο Πούτιν. «Ναι, συμφωνώ. Εναντίον κάθε δύναμης που θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα πρέπει η διεθνής κοινότητα να έχει μια κοινή πολιτική η οποία θα έκανε την εν λόγω χρήση αδύνατη, τόσο απλά», είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι και η αντιπολίτευση του Μπασάρ Αλ Ασαντ μπορεί να κάνει χρήση τέτοιων όπλων.
Πόσο δύσκολο είναι να πάρεις συνέντευξη από τον Πούτιν
Είναι εκπληκτικό το πώς οι δύο δημοσιογράφοι και η Le Figaro εξασφάλισαν την αποκλειστική συνέντευξη του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο συντάκτες το αφηγήθηκαν γλαφυρά:
«Το να συναντήσεις τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι αναμφίβολα ο άνθρωπος με την περισσότερη προστασία στον κόσμο.
Με ένα τηλεφώνημα από τον ρώσο πρέσβη στο Παρίσι, νωρίς την Τετάρτη, 24 Μαίου, μάθαμε ότι το Κρεμλίνο είχε αποφασίσει να απαντήσει θετικά στο αίτημά μας για συνέντευξη, το οποίο είχαμε υποβάλλει μόλις έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Μακρόν είχε καλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βερσαλλίες. Συνηθίζεται, πράγματι, στις διεθνείς σχέσεις -αλλά δεν είναι υποχρεωτικό- ένας ηγέτης που επισκέπτεται μια ξένη χώρα να παραχωρεί μια συνέντευξη σε ένα από τα μίντια της εν λόγω χώρας.
Ηρθε έπειτα η φάση της διοργάνωσης. Μια νεαρή γυναίκα μας τηλεφώνησε από το Κρεμλίνο, μιλώντας καλά γαλλικά και άψογα αγγλικά. Είναι πτυχιούχος της MGIMO, σχολής Πολιτικών Επιστημών της Ρωσίας. Δεν είναι ακριβώς διπλωμάτης, είναι διοργανώτρια, εξοπλισμένη με ισχυρό πρακτικό πνεύμα το οποίο προστίθεται στην μεγάλη πανεπιστημιακή της μόρφωση. Ανταλλάξαμε περίπου μισή ντουζίνα τηλεφωνήματα για να συμφωνήσουμε τις πρώτες λεπτομέρειες...
Την περασμένη Πέμπτη μάθαμε ότι η συνάντηση θα γινόταν στο Ρωσικό Πνευματικό Κέντρο, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού, μαζί με τον καινούριο, ορθόδοξο ρωσικό ναό. Το φθινόπωρο του 2016, ο ρώσος πρόεδρος ήθελε να εγκαινιάσει, με τον τότε γάλλο πρόεδρο, αυτό το σύνολο κτηρίων που κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Jean-Michel Wilmotte.
Αλλά σε μια συνέντευξη που είχε δώσει τότε ο Φρανσουά Ολάντ είχε αναρωτηθεί δημόσια σε τι θα χρησίμευε μια συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που στο Χαλέπι μαινόταν ο εμφύλιος. Ο Πούτιν αμέσως απάντησε ότι δεν είχε πρόθεση να φέρει σε αμηχανία τον γάλλο ομόλογό του, ματαίωσε το ταξίδι του και έστειλε στη θέση του τον υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας.
Καταλάβαμε ότι οι διοργανωτές του Κρεμλίνου θέλησαν να πετύχουν δύο στόχους: μια συνέντευξη του ρώσου προέδρου αλλά και μια επίσκεψή μας στο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της Ρωσίας, στο Παρίσι.
Ας σημειωθεί ότι όταν χτιζόταν ο καθεδρικός ναός των Ρώσων, σε κεντρική αρτηρία, στις όχθες του Σηκουάνα, προκλήθηκε σάλος στο Παρίσι γιατί οι πανύψηλοι τρούλοι του ναού ατενίζουν προκλητικά τον Πύργο του Αϊφελ:
Την περασμένη Κυριακή, η νεαρή Ρωσίδα βρισκόταν ήδη στην θέση της για να προετοιμάσει στην σκηνή της συνέντευξης με τις ομάδες της Le Figaro αφού λάβαμε την άδεια να βιντεοσκοπήσουμε την συζήτηση.
Την Δευτέρα 29 Μαίου, μάθαμε με ένα τηλεφώνημα ότι η συνέντευξη θα γίνει στις 18:10 και ότι μας περίμεναν εκεί μια ώρα νωρίτερα. Για λόγους ασφαλείας, οι τεχνικοί είχαν ήδη εγκατασταθεί από το πρωί. Στις 17:00, όλη η γειτονιά όπου βρίσκεται ο ναός και το Πνευματικό κέντρο της Ρωσίας είχε κλείσει από την αστυνομία.
Κάναμε 15 λεπτά διαπραγματεύσεις για να μπορέσουμε να περάσουμε τον έλεγχο ασφαλείας της γαλλικής αστυνομίας...
Στο εσωτερικό του ρωσικού κτιρίου, η ατμόσφαιρα ήταν πιο χαλαρή. Ο ρώσος πρόεδρος είχε μετακινηθεί από το Κρεμλίνο με την δική του ομάδα ταυτόχρονης μετάφρασης. Εγιναν πολλά τεστ φωνητικά, σε μια ζεστή ατμόσφαιρα.
Αρχίσαμε να περιμένουμε. Αναμένοντας κοιτάζαμε τα πορτρέτα των ρώσων ηρώων στους τοίχους: Λερμόντοφ, Πούσκιν, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, αλλά και ο ...Πάστερνακ, ο συγγραφέας του βιβλίου «Δόκτωρ Ζιβάγκο», στον οποίο ο Χρουτσόφ είχε απαγορεύσει να πάει στην Στοκχόλμη για να παραλάβει το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας που του είχαν απονείμει... Υπήρχε επίσης ένα πορτρέτο του ναυάρχου Γιούκοφ, αλλά δεν υπήρχε κανένα πορτρέτο του Λένιν ή του Στάλιν. Αλλά ούτε και πορτρέτο του Πούτιν.
Σε αυτό το σύμπαν το οποίο είναι αποκομμένο από τον έξω κόσμο, μπροστά στην κεντρική Λεωφόρο Rapp η οποία περιέργως ήταν εντελώς άδεια από κίνηση, μάθαμε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία είχε καθυστέρηση. Μισή ώρα, μια ώρα, μιάμιση ώρα...
Ξαφνικά, ακούσαμε πόρτες αυτοκινήτων να χτυπούν. Εμφανίστηκαν παντού σωματοφύλακες με ακουστικά στα αυτιά. Από ένα παράθυρο είδαμε τον ρώσο Τσάρο να περπατάει ήρεμος μπροστά στον καθεδρικό ναό. Ενας παπάς με μαύρο ράσο βρισκόταν δεξιά του και ο γάλλος αρχιτέκτονας στα αριστερά του. Πίσω τους ένα σμήνος από αξιωματούχους και άνδρες με πολιτικά που κουβαλούσαν μια βαλίτσα -φαντασιωθήκαμε ότι ήταν οι πυρηνικοί κωδικοί...
Ο Πούτιν πήρε ώρα για την επίσκεψή του. Ο πρέσβης Ορλώφ ήρθε να μας χαιρετήσει, με τα άψογα γαλλικά του, το χιούμορ του, την ευγενή του απλότητα.
Ο Πούτιν φτάνει τελικά. Χαμογελάει, λέει καλημέρα στα γαλλικά με προφορά στο «ρ», μας κοιτάει ίσια στα μάτια. Οσο ο περίγυρός του είναι νευρικός, τόσο ο ίδιος μοιάζει χαλαρός. Εχει μια ευγενική λέξη για τον καθέναν μας. Δεν μοιάζει να βιάζεται. Αλλά όταν ανοίγουμε τα μικρόφωνα, τον βλέπουμε να ξαναβρίσκει την αυτοσυγκέντρωσή του. Είναι έτοιμος για την συνέντευξη. Οπως ετοιμάζεται κάποιος για ένα ματς τζούντο...»