Μετά τον Ντράγκι, πάγος και από τον Κερέ: Η σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος, απαραίτητος όρος για την ένταξη στο QE - iefimerida.gr

Μετά τον Ντράγκι, πάγος και από τον Κερέ: Η σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος, απαραίτητος όρος για την ένταξη στο QE

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος είναι απαραίτητος όρος για να μετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ξεκαθάρισε ο Μπενουά Κερέ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Φρανφκούρτη.

Στην ομιλία του, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σημείωσε ότι με βάση τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος αλλά τόνισε ότι «το να είμαστε αρκετά καθαροί για τα μέτρα σήμερα θα βοηθήσει να έρθουν μπροστά πολλά από τα ευεργετικά αποτελέσματα, ειδικότερα στη επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην διεθνή και την εγχώρια κοινότητα στην δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε μονοπάτι κανονικότητας και σταθερότητας».

Η αβεβαιότητα αναφορικά με το υψηλό χρέος υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, τόνισε ενώ επανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ λυπάται που δεν υπήρξε καθαρός ορισμός των μέτρων ελάφρυνσης στο προηγούμενο Eurogroup, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό η συμφωνία να επιτευχθεί στις 15 Ιουνίου.

Όπως γνωρίζετε, είπε ο κ. Κερέ, οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες στην υιοθέτηση μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους και ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς εβδομάδες, πρόσθεσε. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία γενικότερα και στον χρηματοπιστωτικό της τομέα ειδικότερα σημαίνει, συνέχισε ο κ. Κερέ, την εξάλειψη της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Από την άποψη αυτή, λυπούμαστε ότι δεν επιτεύχθηκε σαφής καθορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με το πλαίσιο που συμφωνήθηκε πέρυσι τον Μάιο, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμόζονταν στα μέσα του 2018, στο τέλος του προγράμματος. Αν είμαστε, όμως, αρκετά σαφείς για τα μέτρα σήμερα, αυτό θα βοηθούσε να φέρουμε μπροστά πολλά από τα επωφελή αποτελέσματα, ιδιαίτερα την επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης τόσο της διεθνούς όσο και της εγχώριας κοινότητας στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε μία πορεία ομαλότητας και σταθερότητας», τόνισε ο κ. Κερέ.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κερέ είπε ότι για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι αναγκαίο οι ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν να δείχνουν σοβαρή δέσμευση στους στόχους που έχουν τεθεί και στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Μόνο με μία τέτοια δέσμευση, πρόσθεσε, μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι βέβαιοι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν και δεν θα αναστραφούν μετά το πρόγραμμα. «Ταυτόχρονα», τόνισε, «άλλοι εμπλεκόμενοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επιτρέψουν τελικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει πλήρως και να επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική αγορά».

Αυτές οι προσπάθειες, είπε, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που η οικονομία της συρρικνώθηκε οριακά στην αρχή του έτους, παρά το ότι η κυκλική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έγινε πιο στέρεη και απέκτησε μεγαλύτερη βάση, χάρη σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Η σύγκλιση θα επιτευχθεί μόνο αν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης συμμετέχουν, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κερε χρέος ΕΚΤ συνέδριο Economist
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ