Με επιτυχία στέφθηκε το πρώτο τεστ αναχαίτισης διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) που έκαναν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε μια εξέλιξη ορόσημο, καθώς κλιμακώνεται η ένταση με τη Βόρεια Κορέα.
Ο αμερικανικός στρατός εκτόξευσε έναν εικονικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο απ’ την ατόλη Kwajalein στις Νήσους Μάρσαλ και στη συνέχεια εκτόξευσε έναν πύραυλο από την αεροπορική βάση Vanderberg στην Καλιφόρνια για να τον αναχαιτίσει πάνω απ’ τον Ειρηνικό.
Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία άμυνας των ΗΠΑ (Missile Defense Agency -MDA) επρόκειτο για την πρώτη εξομοίωση επιχειρησιακής αξιοποίησης του αντιβαλλιστικού συστήματος (Ground-based Midcourse Defense -GMD) το οποίο αναπτύσσει η εταιρία Boeing Co, ενώ η αναχαίτιση του βαλλιστικού πυραύλου, χαρακτηρίστηκε «απίστευτο επίτευγμα» και «ουσιαστική εξέλιξη» στην πορεία ανάπτυξης του αντιβαλλιστικού συστήματος.
«Το σύστημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα της πατρίδας μας και η δοκιμή αυτή δείχνει ότι διαθέτουμε ένα ικανό, αξιόπιστο αποτρεπτικό μέσο ενάντια μιας πολύ πραγματικής απειλής», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο διευθυντής της υπηρεσίας, αντιναύαρχος Τζιμ Σάιρινγκ.
Οι ειδικοί στα πυραυλικά συστήματα βαλλιστικού τύπου συγκρίνουν την εξομοίωση που έγινε με την σύγκρουση μιας σφαίρας όπλου με μια άλλη σφαίρα.
Η επιτυχία της δοκιμής δεν ήταν εγγυημένη και το Πεντάγωνο είχε προσπαθήσει νωρίτερα να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλούς τρόπους για να προσπαθήσουν να καταρρίψουν βορειοκορεατική πύρυαλο.
Πριν τη χθεσινή δοκιμή το σύστημα αυτό είχε πετύχει το στόχο σε μόλις εννέα από τα 17 τεστ που διεξήχθησαν απ’ το 1999. Το τελευταίο έγινε το 2014.
Η Βόρεια Κορέα ενέτεινε τους τελευταίους μήνες τις δοκιμές πυραύλων αποβλέποντας στην ανάπτυξη διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) ικανού να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
9.000 χιλιόμετρα χωρίζουν τη Βόρεια Κορέα απ’ τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, ενώ οι ICBM έχουν ελάχιστο βεληνεκές περίπου 5.500 χιλιομέτρων, αν και ορισμένοι έχουν σχεδιαστεί να καλύπτουν απόσταση 10.000 χλμ ή και μεγαλύτερη.
Ενδεχόμενη αποτυχία της χθεσινής δοκιμής θα είχε εντείνει τις ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος, που σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής περί τα 40 δισ δολάρια.