Τι θα κάνει ο Τσίπρας αν δεν πάρει «καθαρή λύση» για το χρέος - iefimerida.gr

Τι θα κάνει ο Τσίπρας αν δεν πάρει «καθαρή λύση» για το χρέος

Ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε μία «καθαρή λύση για το χρέος που θα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα για έξοδο με σοβαρές αξιώσεις στις αγορές».

Και στην κατεύθυνση αυτή εντείνονται οι παρασκηνιακές ζυμώσεις κυβέρνησης και δανειστών. Ο πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από τους δανειστές και στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται, γίνεται δέκτης εισηγήσεων για το ποια θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Το μέτρο των πιέσεων που δέχεται πάντως, φάνηκε από την επιλογή Τσίπρα να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε ακόμα και σε Σύνοδο Κορυφής, αν δεν υπάρξει αίσια λύση στο eurogroup.

Μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων
Οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις για το που πάει το πράγμα θα έρθουν στο euroworking group στις 8 Ιουνίου. Μέχρι τότε οι διαβουλεύσεις θα είναι πυκνές. Σήμερα, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στη συνάντηση που θα έχουν ο πρόεδρος Γιουνκέρ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που βρίσκεται στη Φρανκφούρτη για το συνέδριο του Economist, θα έχει επαφές με τους συμμετέχοντες (Μπ.Κερέ, Π. Μοσκοβισί, Ντ. Κοστέλο, Ν. Τζιαμαρόλι) και δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να πάρει κλίμα και να μεταφέρει στους συνομιλητές του τις ελληνικές θέσεις.

Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα κληθεί σε σύντομο διάστημα να πάρει σοβαρές πολιτικές αποφάσεις. Αποφάσεις που θα είναι «δύσκολες» σε κάθε περίπτωση, που θα έχουν πολιτικό κόστος:
Είτε πει «ναι» σε ένα συμβιβασμό -που θα κρατάει το Ταμείο στο πρόγραμμα με αστερίσκους- (αφού το Βερολίνο αξιώνει την παραμονή του) στο βωμό του να πάρουμε το QE για να μην τιναχτούν όλα στον αέρα.
Είτε πει «όχι» σε πρόταση που δεν θα του δίνει το QE, οπότε και θα ακολουθήσει πολιτική κρίση με άγνωστη κατάληξη στη Σύνοδο Κορυφής.
Αξιοσημείωτο τέλος, είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην σχολιάσει, αλλά ούτε και να αδειάσει τον Νίκο Ξυδάκη που τάχθηκε υπέρ του να εξεταστεί το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές. Πράγμα που σημαίνει ότι σκληραίνει τη γραμμή της, τουλάχιστον επικοινωνιακά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ