Μακελειό στο Αφγανιστάν: 80 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες από έκρηξη βόμβας [βίντεο] - iefimerida.gr

Μακελειό στο Αφγανιστάν: 80 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες από έκρηξη βόμβας [βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε το πρωί την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονται το προεδρικό μέγαρο, αλλά και οι ξένες πρεσβείες προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων, σύμφωνα με το Al Jazeera, και τον τραυματισμό τουλάχιστον 350.

Το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχθηκε κοντά στη γερμανική πρεσβεία στην πλατεία Ζανμπάκ και τα περισσότερα απ' τα θύματα είναι άμαχοι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί.

Update: Dozens killed and more than 100 wounded in #KabulBalst#AFG
Photos from Social Media pic.twitter.com/xa3kev3iJ9

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους,δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ήταν ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης.

«Δεν είναι σαφές αυτήν την στιγμή εάν μέλη του διπλωματικού προσωπικού έχουν πληγεί», δήλωσε στο Reuters η γερμανική πηγή στη αφγανική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, η ίδια πηγή είχε δηλώσει ότι σύμφωνα με την μέχρι τότε ενημέρωση, δεν υπήρχαν νεκροί ή τραυματίες μεταξύ των μελών του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Μαριέλ ντε Σαρνέζ δήλωσε ότι το κτίριο της γαλλικής πρεσβείας έχει υποστεί ζημίες, ωστόσο μέχρι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ του προσωπικού.

Τα παράθυρα και οι πόρτες των σπιτιών που βρίσκονται σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από το σημείο που έγινε η έκρηξη καταστράφηκαν από ωστικό κύμα.

#Kabul
از برگه نعیم نظری pic.twitter.com/xaTpefGDsk

«Η έκρηξη έγινε γύρω στις 08:25 το πρωί στην 17η οδό Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί, ενώ καταστράφηκαν δεκάδες οχήματα, ενώ έπαθαν καταστροφές κτίρια που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας Αχμέντ Φαχίμ, στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Τα περισσότερα από τα θύματα πιστεύεται ότι είναι άμαχοι, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι σε τοπική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Αυτοσχέδια ασθενοφόρα μετέφεραν τους τραυματίες μακριά απ’ το σημείο της έκρηξης, την ώρα που πανικόβλητοι συγγενείς συγκεντρώνονταν στην περίμετρο που έστησαν οι αρχές.

Στις εικόνες που φθάνουν απ’ την Καμπούλ διακρίνονται δεκάδες κατεστραμμένα αυτοκίνητα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος ήταν ο ακριβής στόχος της επίθεσης». Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε ένα φορτηγό ή μια υδροφόρα.

Το ερώτημα είναι πώς μπόρεσε να γίνει μια τέτοια επίθεση σε μια τόσο καλά φυλασσόμενη περιοχή, την ασφαλέστερη, θεωρητικά, της Καμπούλ, όπου έχουν ανεγερθεί τείχη ύψους τριών μέτρων για να προστατεύουν από εκρήξεις.

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Την ευθύνη για την ισχυρή έκρηξη που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο πρόσφατα διεκδίκησε την ευθύνη μιας επίθεσης αυτοκτονίας κατά αυτοκινητοπομπής του ΝΑΤΟ, που περνούσε μπροστά απ’ την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ. Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άμαχοι.

#Kabul #dozens #killed and 80+ injured in blast near diplomatic enclave on 5th #ramazan #blast #footage pic.twitter.com/2jpJ2CSigo

#Bloody #Kabul today. @ashrafghani @afgexecutive . pic.twitter.com/IVbRFXO3FR

Στο μεταξύ, τον περασμένο μήνα οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την έναρξη μεγάλης εαρινής επίθεσης με βασικό στόχο τις ξένες δυνάμεις. 8.400 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη χώρα κι άλλοι 5.000 από χώρες του ΝΑΤΟ.

Μια πρόσφατη επίθεση των Ταλιμπάν σε κέντρο εκπαίδευσης του Αφγανικού στρατού στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ στα βόρεια προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 135 στρατιωτών και οδήγησε σε παραίτηση τ ον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καμπούλ έκρηξη πρεσβείες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ