ΠΙθανότατα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί όλο το πακέτο βοήθειας που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές σύμφωνα με κύκλους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που επικαλείται γερμανικό περιοδικό Focus Online.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, από το τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δις ευρώ, έχουν εκταμιευτεί από τον ESM μόλις 31,7 δις ευρώ. «Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, μετά από ακριβώς τρία χρόνια. Ενώ διανύουμε το δεύτερο μισό της συνολικής διάρκειας, δεν έχουν εκταμιευτεί ούτε τα μισά χρήματα. Κατά τους εναπομείναντες 14 μήνες οι πληρωμές προς την Αθήνα δεν πρόκειται να αυξηθούν».
Πιθανότατα, σύμφωνα με κύκλους του ESM που επικαλείται το Focus Online, «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση του συνολικού πακέτου βοήθειας. Ασαφές παραμένει μόνον πόσα χρήματα θα περισσέψουν στο τέλος».
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ούτε από τα δυο πρώτα πακέτα βοήθειας είχε εκταμιευτεί το σύνολο των χρημάτων που προβλεπόταν. Από το πρώτο πακέτο ύψους 110 δις ευρώ είχαν εκταμιευτεί μόλις 73 δις ενώ από το δεύτερο ύψους 163,6 δις δόθηκαν τελικά τα 142,7 δις ευρώ.
Το Focus αναφέρει ότι η Αθήνα θέλει να βγει τον Ιούλιο για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια στις αγορές: «Αν πετύχει αυτό, τότε η χώρα θα ξαναγίνει ανεξάρτητη απ’ τη χρηματοδότηση της ΕΕ – με την προϋπόθεση ότι οι επενδυτές θα αγοράσουν τα ελληνικά χρεώγραφα.»
Σημειώνει δε ότι επειδή δεν είναι σίγουρο κατά πόσον θα μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται διαρκώς απ’ τις αγορές, ο ESM έχει πάντα έτοιμο ένα έκτακτο ταμείο, στο οποίο μπορεί να προσφύγει στην ανάγκη η χώρα.
Ο δείκτης του χρέους είναι απίθανο να μειωθεί μέχρι το 2060
Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι το χρέος της Ελλάδας έναντι του ΑΕΠ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 176% και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επικεφαλής οικονομολόγου της DZ Bank, Στέφαν Μπιλμάιερ, η Αθήνα θα χρειαζόταν σταθερή ανάπτυξη 3% και σταθερό πλεόνασμα του προϋπολογισμού 1% για να μειώσει το χρέος της στο 116% μέχρι το 2040. Αλλά στον ESM υπολογίζουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει κατά μόλις 20 μονάδες το χρέος της μέχρι το 2060. Αλλά ακόμη και τότε με 155% χρέος έναντι του ΑΕΠ θα παρέμενε «το πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης». Κι όπως τονίζει, αν στο μεταξύ διάστημα ξεσπάσει μια νέα ευρωπαϊκή η παγκόσμια οικονομική κρίση, ακόμη κι αυτή οι μετριοπαθείς στόχοι θα παραπέμπονταν στις καλένδες»