Χωρίς ξεκάθαρο νικητή το ιδιότυπο ντιμπέιτ Τερέζα Μέι – Τζέρεμι Κόρμπιν - iefimerida.gr

Χωρίς ξεκάθαρο νικητή το ιδιότυπο ντιμπέιτ Τερέζα Μέι – Τζέρεμι Κόρμπιν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια ασυνήθιστη τηλεμαχία, αφού οι δύο μονομάχοι δεν βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω, Τερέζα Μέι και Τζέρεμι Κόρμπιν προσπάθησαν μέσω δύο χωριστών τηλεοπτικών συνδέσεων να πείσουν το κοινό που βρέθηκε στο στούντιο ότι ο καθένας τους είναι ο καταλληλότερος για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Χωρίς ξεκάθαρο νικητή το ιδιότυπο ντιμπέιτ Τερέζα Μέι – Τζέρεμι Κόρμπιν  | iefimerida.gr 0

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν ξεκίνησε πρώτος, αφού πρώτα έριξαν νόμισμα, απαντώντας σε μια επιθετική ερώτηση για την «κοντόφθαλμη» πολιτική του να αυξηθούν οι εταιρικοί φόροι και τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. «Η χώρα είναι διχασμένη ανάμεσα στους πολύ πλούσιους και τους πολύ φτωχούς», είπε ο Κόρμπιν και ρώτησε τον ψηφοφόρο αν είναι «ευτυχισμένος» που τα παιδιά πάνε νηστικά στα σχολείο ή κάνουν μάθημα σε κατάμεστες αίθουσες.

Αρνήθηκε να απαντήσει σε υποθετική ερώτηση για το κατά πόσον θα διέταζε επίθεση με μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος στο εξωτερικό εναντίον τρομοκρατών που εξυφαίνουν σχέδια επίθεσης κατά της Βρετανίας.

Ενώ αναφορικά με το Brexit είπε ότι οι Εργατικοί οφείλουν να αποδεχθούν «την πραγματικότητα του δημοψηφίσματος» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα αυξηθούν οι μετανάστες που φθάνουν στη Βρετανία, αν και δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένο νούμερο.

Ο Κόρμπιν χειροκροτήθηκε πάντως όταν υποσχέθηκε ότι δεν θα επιτρέψει σε εταιρείες να φέρνουν μαζικά στη χώρα ξένους εργαζόμενους με χαμηλά ημερομίσθια.
Μια άλλη ερώτηση αφορούσε την απουσία του στόχου της κατάργησης της μοναρχίας απ’ το μανιφέστο των Εργατικών. «Δεν υπάρχει εκεί γιατί δεν θα το κάνουμε», απάντησε ο Κόρμπιν προσθέτοντας ότι είχε «μια πολύ καλή κουβέντα με τη βασίλισσα».

Ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να χαρακτηρίσει «τραγωδία» τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν λέγοντας ότι προτιμούσε να είχε συλληφθεί ο ηγέτης της Αλ Κάιντα και να οδηγηθεί στο δικαστήριο,

Χωρίς ξεκάθαρο νικητή το ιδιότυπο ντιμπέιτ Τερέζα Μέι – Τζέρεμι Κόρμπιν  | iefimerida.gr 1

Οι ερωτήσεις του κοινού στρίμωξαν και την Τερέζα Μέι ειδικά όσον αφορά στις κοινωνικές πολιτικές και την πρόθεσή της να μπει ανώτατο όριο χρηματοδότησης σε αυτές. Η πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα ακούσει τις προτάσεις των ψηφοφόρων και των αρμόδιων φορέων για το θέμα, προειδοποιώντας, πάντως, ότι το κοινωνικό κράτος «θα καταρρεύσει» αν δεν γίνει μεταρρύθμιση.

Ενώ αρνήθηκε να πει από ποιο ποσό και πάνω οι συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από το επίδομα θέρμανσης – οι Τόρηδες έχουν πει ότι το μέτρο θα αφορά τις παχυλές συντάξεις.

Αναφορικά με το Brexit και το κατά πόσον αναθεώρησε την προηγούμενη στάση της, αφού είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, η Μέι εξέφρασε την άποψη ότι «μπορούμε να το μετατρέψουμε σε επιτυχία»

Και γιατί οδήγησε τελικά τη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές, ενώ το είχε κατ’ επανάληψη αποκλείσει; «Επειδή τα αντίπαλα κόμματα προσπαθούσαν να βάλουν προσκόμματα στη διαδικασία» του διαζυγίου, είπε.

Και όπως και ο Κόρμπιν είπε ότι η Βρετανία δεν θα πληρώσει το λογαριασμό του διαζυγίου που ζητεί η ΕΕ. «Το θέμα είναι να πετύχουμε τη σωστή για μας συμφωνία».

Όσο για τη μετανάστευση και την αποτυχία να πετύχει το στόχο της κυβέρνησης για περιορισμό των μεταναστών κάτω των 100.000, δικαιολογήθηκε ότι είναι μια «διαρκής δουλειά», που είναι σε εξέλιξη.

Ποιος επικράτησε τελικά;

Χωρίς ξεκάθαρο νικητή το ιδιότυπο ντιμπέιτ Τερέζα Μέι – Τζέρεμι Κόρμπιν  | iefimerida.gr 2

Και τα δύο κόμματα, Συντηρητικοί και Εργατικοί, υποστήριξαν ότι οι ηγέτες τους επικράτησαν στην τηλεμαχία. Αλλά πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι τόσο ο Κόρμπιν όσο και η Μέι προσπάθησαν να αποφύγουν τις άβολες ερωτήσεις.

Το έργο της Μέι ήταν δυσκολότερο, αφού είχε να υπερασπιστεί το κυβερνητικό έργο. Κατάφερε να ξεφύγει με κάποιες μελανιές τους σκοπέλους της κοινωνικής πρόνοιας ενώ τα δυνατά της χαρτιά ήταν το Brexit και το θέμα της ασφάλειας, που απέκτησε πρόσθετο βάρος μετά το μακελειό στο Μάντσεστερ.

Από την άλλη ο Κόρμπιν, όπως επισημαίνουν αρκετοί σχολιαστές, ξεπέρασε τις προσδοκίες και εμφανίστηκε πιο χαλαρός απέναντι στο κοινό. Εξέφρασε με πεποίθηση τις απόψεις του καταφέρνοντας να αποφύγει σχετικά αλώβητος τα «αγκάθια» της ασφάλειας και του μέλλοντος της μοναρχίας στη χώρα. Του πιστώνουν μάλιστα μια οριακή νίκη, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι έχει πολύ έδαφος να καλύψει στις εννιά μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ