Γιούνκερ: Και τα κράτη πιστωτές να δεχθούν το κούρεμα χρέους - iefimerida.gr

Γιούνκερ: Και τα κράτη πιστωτές να δεχθούν το κούρεμα χρέους

Γιούνκερ: Και τα κράτη πιστωτές να δεχθούν το κούρεμα χρέους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αφού συμφωνήσουν οι ιδιωτικές τράπεζες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα πρέπει και τα κράτη πιστωτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν το ίδιο, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Standard, χωρίς να αναφέρεται σε αριθμούς, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι, έπειτα από ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις ιδιωτικές τράπεζες για το κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους, τα κράτη «θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι αναγκαία μία κρατική βοήθεια».

Διότι, δηλώνει, ο στόχος της μείωσης του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ, σε επίπεδο δηλαδή που θεωρείται βιώσιμο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και αναγκαίος όρος για την αποδέσμευση των απαραίτητων πόρων για τη στήριξη της Ελλάδας, δεν θα έχει «πλήρως επιτευχθεί» μόνο με την κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιωτικές τράπεζες.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα le Figaro, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι τίθεται επίσης το θέμα της συμβολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία κατέχει περί τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι εκπροσωπούνται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ