Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στις Βερσαλλίες, συζήτησαν και κατέληξαν ότι διαφωνούν.
Οι δύο ηγέτες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων Γαλλίας- Ρωσίας. Δεν έκρυψαν όμως τις μεταξύ τους διαφωνίες.
«Εχουμε διαφωνίες, αλλά τουλάχιστον βλέπουμε το πώς θα χτίσουμε μία κοινή δράση», είπε ο Μακρόν. «Χωρίς ειλικρινή διάλογο, που κάποιες φορές έχει δυσκολίες, δεν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο», πρόσθεσε.
«Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις, τη Ρωσία και την ΕΕ, την ουκρανική κρίση, τις πιθανότητες επίλυσης του Συριακού, τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας. Προσπαθήσαμε να βρούμε σημεία συμφιλίωσης», είπε από την πλευρά του ο Πούτιν. «Είμαι πεπεισμένος ότι τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ρωσίας θα ξεπεράσουν αυτά τα σημεία τριβής», ανέφερε ακόμη.
Εμφανής ήταν, μεταξύ άλλων, η διαφορετική θέση Μακρόν-Πούτιν στο ζήτημα της Συρίας, ενώ ο Γάλλος υπενθύμισε στον Ρώσο ομόλογό του την επιθυμία του για αποκλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία.
Για την ρωσική ανάμειξη στις εκλογές
Το θέμα της πιθανής ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να μην προκύψει στη συνέντευξη Τύπου.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πραγματιστής. «Συζητήσαμε το θέμα όταν ο πρόεδρος Πούτιν μου τηλεφώνησε για να με συγχαρεί. Του είπα ό,τι είχα να πω και απάντησε αυτά που έπρεπε. Είπα κάποια πράγματα μία φορά, δεν χρειάζεται να επανέλθω», είπε ο Μακρόν.
Ο Πούτιν παρενέβη, σημειώνοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν συζητήθηκε στη συνάντηση. «Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έδειξε ενδιαφέρον και εγώ έχω ακόμη λιγότερο», σχολίασε.
Για την Λεπέν
Οι δύο πρόεδροι ρωτήθηκαν και για τις καταγγελίες περί «χτυπήματος» των Ρώσων χάκερ στον Μακρόν, πριν από τις εκλογές, αλλά και την επίσκεψη της Μαρίν Λεπέν στη Ρωσία.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, ο Πούτιν αρνήθηκε να σχολιάσει «εικασίες». Για την αρχηγό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ο Μακρόν απάντησε: «Δεν θα σχολιάσω εγώ την επίσκεψη της Λεπέν. Στις εκλογές αποφασίζει ο λαός και δεν την ψήφισαν».
«Δεν ήταν η πρώτη της συνάντηση. Οι απόψεις της για την προστασία της ευρωπαϊκής ταυτότητας δεν είναι αβάσιμες, είναι κάτι που πάντα λέω. Αν το ζητήσει, δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να της αρνηθούμε μία επίσκεψη», είπε από την πλευρά του ο Πούτιν.
Για τον αποκλεισμό ρωσικών ΜΜΕ από την καμπάνια Μακρόν
Ο Μακρόν ρωτήθηκε και για την απόφαση του Μακρόν να αποκλείσει τους δημοσιογράφους του Russia Today και του Sputnik από τις συναντήσεις της προεκλογικής καμπάνιας του.
«Πάντα είχα εξαιρετική σχέση με τους ξένους δημοσιογράφους. Αλλά πρέπει να είναι δημοσιογράφοι. Το Russia Today και το Sputnik δεν συμπεριφέρονται σαν δημοσιογραφικά μέσα, αλλά σαν όργανα επιρροής και προπαγάνδας», απάντησε.
Ο πόλεμος στη Συρία
Ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα υπάρχουν αντίποινα από τη Γαλλία αν η Συρία προβεί σε χρήση χημικών όπλων ξανά. Από την πλευρά του ο Πούτιν τόνισε «ο Γάλλος πρόεδρος ξέρει πολύ καλά τη θέση μας. Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την απειλή της τρομοκρατίας καταστρέφοντας το κράτος».
Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ακόμη «πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και μπορούμε να το πετύχουμε αυτό μόνο από κοινού».
Για τους ομοφυλόφιλους στην Τσετσενία
Ακόμη, ο Μακρόν ευχήθηκε να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τη μοίρα των ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία.
Γιατί ο Μακρόν συνάντησε τον Πούτιν στις Βερσαλλίες -Μια έξυπνη κίνηση
Ο Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος ο οποίος κατήγγειλε ανοιχτά τον Ρώσο πρόεδρο στην προεκλογική του εκστρατεία.
Αλλά λιγότερο από έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα μια μεγαλοπρεπή συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο στο παλάτι των Βερσαλλιών.
Γιατί στο παλάτι των Βερσαλλιών; Γιατί εκεί εγκαινιάζεται σήμερα Εκθεση για τον τσάρο Μέγα Πέτρο της Ρωσίας. Ηταν ο πρώτος που άνοιξε την Ρωσία προς την Ευρώπη και σημάδεψε θετικά την χώρα του.
Το να υποδεχθεί τον Πούτιν στο παλάτι των Βερσαλλιών ο Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνουν τα γαλλικά ΜΜΕ, και όχι στο προεδρικό μέγαρο, είναι σαν να θέλει να μην αποδώσει πολύ επίσημο χαρακτήρα στην δύσκολη και κρίσιμη συνάντησή τους.
Το 1717, πριν από ακριβώς 300 χρόνια, ο τσάρος Πέτρος o Μέγας επισκέφθηκε τις Βερσαλλίες. Εκεί παρουσιάστηκε στον νεαρό βασιλιά Λουδοβίκο XV. Η αυλή του βασιλιά Philippe d'Orléans εντυπωσιάστηκε από τον τσάρο. Ο μεγάλος πολιτικός των Ρομανώφ ήθελε να προσδέσει την χώρα του στην Ευρώπη και επιθυμούσε να δυτικοποιήσει το ταχύτερο το βασιλειό του. Η Ρωσία ανοιγόταν στον Διαφωτισμό. Ηταν η πρώτη φορά που ένας ρώσος αυτοκράτορας ερχόταν στην γαλλική αυλή.
Εδώ ο τσάρος κρατάει στην αγκαλιά του τον νεαρό Λουδοβίκο:
Η Εκθεση στις Βερσαλλίες με αντικείμενα του τσάρου. Tίτλος της έκθεσης «Ενας τσάρος στο Παρίσι»