Ο Νίκος Κοτζιάς κάλεσε την Τουρκία να είναι «αρκούντως σώφρων» προκειμένου να υπάρξει συζήτηση ώστε να προετοιμαστεί μία Διεθνής Διάσκεψη της Γενεύης για την «ασφάλεια της Κύπρου και της απαλλαγής της από τις συνθήκες του 1960, της Ζυρίχης και του Λονδίνου, των εγγυήσεων και της λεγόμενης Συμμαχίας».
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε δίωρη συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Άιντε.
«Το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας συνδέεται με την ανάγκη και την απαίτηση να κατανοήσει η Τουρκία ότι πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και ότι δεν μπορεί να διαθέτει παρεμβατικά δικαιώματα στην Μεγαλόνησο», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι δυστυχώς η Τουρκία εξακολουθεί να προβάλει τις δικές της ανάγκες και όχι τις ανάγκες των δύο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων της.
«Δυστυχώς η Τουρκία εξακολουθεί να προβάλει ενδιάμεσα αιτήματα όπως το λεγόμενο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών που αφορά τις σχέσεις της με την ΕΕ και όχι το Κυπριακό. Δυστυχώς η Τουρκία δεν έχει απαντήσει ποτέ συγκεκριμένα στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει για τον τρόπο ρύθμισης της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Απλώς αρνείται να συζητήσει μαζί μας αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Διεμήνυσε ακόμη στην Αγκυρα ότι πρέπει να πάψει να βλέπει το Κυπριακό ως ένα ζήτημα εξυπηρέτησης δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων, ή συμφερόντων έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Πρέπει να αποδεχτεί ότι η Κύπρος πρέπει να μετασχηματιστεί και να ζήσει ως ένα φυσιολογικό κράτος. Ενα κράτος που είναι μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ», υπογράμμισε.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις και την αναζήτηση δημιουργικής λύσης, διζωνικής, δικοινοτικής για το Κυπριακό, υπενθυμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται «χάρη στην επιμονή της ελληνικής πλευράς η όλη διαπραγμάτευση να είναι ανοιχτού τέλους» υπενθυμίζοντας επίσης ότι «πριν από ένα χρόνο αδίκως είχαμε κατηγορηθεί από πάρα πολλές πλευρές για την επιμονή μας αυτή».
«Αν δεν το είχαμε κάνει αυτό, εδώ και καιρό θα είχε κλείσει η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό», πρόσθεσε. Σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει. «Ασφαλώς κάθε στρατός που αποχωρεί, όπως συνέβη με τον σοβιετικό στην ανατολική Γερμανία, χρειάζεται να έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης», πρόσθεσε.
Όσο για τις δύο συνθήκες εγγυήσεων και ασφαλείας επανέλαβε την ανάγκη «να καταργηθούν και στη θέση τους να υπάρξει ένα σύμφωνο φιλίας ανάμεσα στις χώρες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της Κύπρου και την προστασία της από τρίτους κινδύνους».
Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έγινε κατανοητό από όλες τις πλευρές ότι πρέπει να συγκεντρωθούμε στην λύση του Κυπριακού και όχι στην διασφάλιση των γεωπολιτικών ή ευρωπαϊκών συμφερόντων της Τουρκίας».
Πηγή: ΑΠΕ