Τι ήταν αυτό που ώθησε τον Σωκράτη Βάση, πρώην αξιωματικό της ελληνικής αεροπορίας, να βρεθεί καπετάνιος ενός πλοίου φορτωμένου με τρεις τόνους κοκαΐνης; Το ερώτημα αυτό κυριάρχησε κατά την ακροαματική διαδικασία σήμερα στο γαλλικό δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση του ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου Τζούνιορ, το οποίο είχε εντοπιστεί το 2008 από τις γαλλικές διωκτικές αρχές στα ανοιχτά της Γουινέας.
Στο εδώλιο κάθονται δώδεκα άτομα από την Ελλάδα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα Μπισάου, όμως το δικαστήριο της Ρεν επικεντρώθηκε στον 59χρονο πλοίαρχο.
Ο Βάσης, πρώην μηχανικός της πολεμικής αεροπορίας και πρώην υποψήφιος βουλευτής, άκουσε ανέκφραστος τη σύνοψη της ζωής του και της προσωπικότητάς του κι έδειχνε να μην έχει επηρεαστεί από τα τέσσερα χρόνια που έχει ήδη μείνει στις φυλακές. Άκουσε να περιγράφουν την άψογη θητεία του στο στρατό, πώς στα 48 του αποστρατεύτηκε λαμβάνοντας σύνταξη 2.200 ευρώ το μήνα και πώς συμπλήρωνε το εισόδημά του ως σύμβουλος.
Το 2007 ο Ιωάννης Ζωγόπουλος, που δικάζεται ερήμην ως ο εγκέφαλος του δικτύου λαθρεμπορίας κοκαΐνης, του πρότεινε να εργαστεί ως μηχανικός σε ένα από τα πλοία του.«Δέχτηκα, ήταν κάτι που γνώριζα», είχε πει ο Βάσης. Λίγους μήνες αργότερα ο Ζωγόπουλος του ζήτησε να αναλάβει καπετάνιος ενός φορτηγού πλοίου και του χορήγησε για το σκοπό αυτό πλαστή άδεια.
Στις 7 Φεβρουαρίου 2008 το πλοίο Τζούνιορ με πλοίαρχο τον Σωκράτη Βάση εντοπίστηκε από τη γαλλική ακτοφυλακή στον κόλπο της Γουινέας να μεταφέρει περισσότερους από τρεις τόνους κοκαΐνης.
«Ο θείος μου ήταν υπόδειγμα, πέσαμε από τα σύννεφα όταν είδαμε για τι τον κατηγορούσαν. Ήταν πάντα ευγενικός, γενναιόδωρος και αγαθός, ίσως για αυτό να βρίσκεται τώρα εδώ», κατέθεσε η ανιψιά του. Ένας πρώην συνάδελφός του στο στρατό έκανε επίσης λόγο για ένα «φίλο αξιοσέβαστο και εξυπηρετικό, που δεν πίνει, δεν βγαίνει, δεν έχει μεγάλες ανάγκες», ούτε και οικονομικά προβλήματα.
Στο ερώτημα γιατί ανέλαβε ένα τέτοιο εγχείρημα, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο Βάσης «είναι δραστήριος, ήθελε να χρησιμοποιήσει την ενέργειά του και τις γνώσεις του».
Όταν εντοπίστηκε το Τζούνιορ (που είναι νηολογημένο στον Παναμά) δεν είχε σημαία, τα πιστοποιητικά του δεν ίσχυαν και το ημερολόγιο του πλοίου δεν είχε ενημερωθεί για πολλές εβδομάδες.
Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)