Δημοκράτης, αλλά μάλλον συντηρητικός στα θέματα εθνικής ασφαλείας, ο πολωνικής καταγωγής Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, διεθνολόγος και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών του Τζίμι Κάρτερ, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
«Ο πατέρας μου πέθανε ήσυχα απόψε. Ηταν γνωστός στους φίλους του ως «Ζμπιγκ», από τα εγγόνια του ως «αρχηγός» και για την γυναίκα του ήταν ο έρωτας της ζωής της. Τον γνώρισα σαν τον μεγαλύτερο εμπνευστή, αγαπητό και αφοσιωμένο πατέρα που μια κόρη μπορεί να έχει», έγραψε η κόρη του στο Instagram, η οποία είναι δημοσιογράφος στο MSNBC.
Ηταν από τους λίγους αμερικανούς αναλυτές που αντιστάθηκε στην στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ το 2003. Τα τελευταία χρόνια ήταν επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), ενός think tank αμερικανικού για θέματα εξωτερικής πολιτικής και έγραψε πολλά βιβλία για τις διεθνείς σχέσεις.
Το 1998 ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι είχε προβλέψει το τέλος της αμερικανικής κυριαρχίας.
Το 1973 ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ ζήτησε από τον καθηγητή Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι να διοργανώσει ένα κλαμπ κορυφαίων πολιτικών και επιχειρηματιών από τη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά), την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ιαπωνία για να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των τριών αυτών πόλων. Ετσι γεννήθηκε η Τριμερής Επιτροπή (Trilateral Commission) της οποίας τα 350 περίπου μέλη και οι προσκεκλημένοι τους συναντώνται κάθε φθινόπωρο εκ περιτροπής στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.
Η Τριμερής Επιτροπή περιλαμβάνει τρεις περιφερειακές υποεπιτροπές (αμερικανική, ευρωπαϊκή, ιαπωνική) που συναντώνται χωριστά μία φορά τον χρόνο η ευρωπαϊκή συναντήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1999. Η Ελλάδα άργησε πολύ να συμμετάσχει στην Τριμερή Επιτροπή.
Από τον διεθνή χώρο «τραϊλατεραλιστές» είναι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και Κλίντον, ο νυν αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, ο πρώην επικεφαλής της CIA Τζον Ντόιτς, ο Χόλμπρουκ, ο Κίσινγκερ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν.
Η Τριμερής Επιτροπή κατηγορείτο ότι ανέβαζε κυβερνήσεις, λ.χ. ότι ο Ροκφέλερ και ο Μπρεζίνσκι αποφάσισαν να προωθήσουν τον Τζίμι Κάρτερ στον Λευκό Οίκο το 1976. Σήμερα η επιτροπή θεωρείται ότι βρίσκεται σε παρακμή και ότι τη συντηρούν κυρίως οι Ιάπωνες. Πρόσφατα έκανε ανοίγματα στο Μεξικό και στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ την ανακάλυψαν και οι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης.