Γιατί ο Λευτέρης Βογιατζής και οι παραστάσεις του εξακολουθούν να είναι σημείο αναφοράς στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο; Οσο ζούσε αλλά και τώρα, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, παραμένει ζωντανό το πνεύμα της θεατρικής του δουλειάς, ως φωτεινό σημάδι για το παρόν και το μέλλον. Τι είναι εκείνο που τον έκανε όχι μόνον να ξεχωρίσει, αλλά να πάρει της διαστάσεις ενός σύγχρονου μύθου;
Η επιστημονική διημερίδα που οργανώνεται στη μνήμη του από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη «νέα ΣΚΗΝΗ», θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει όλες τις πτυχές του. Ειδικοί, επιστήμονες, συνεργάτες και φίλοι θα καταθέσουν εμπειρίες, μνήμες και σκέψεις για τον φίλο, τον ηθοποιό, τον συνεργάτη, τον σκηνοθέτη αλλά και τη (μη) μέθοδο, την παράσταση, τον σκηνικό χώρο, το κείμενο, τη μετάφραση, το ρεπερτόριο.
Είχε το σπάνιο χάρισμα να μιλάει για τα μεγάλα και τα απλά με τον ίδιο τρόπο. Είχε τη δυνατότητα να πετάγεται από το ένα στο άλλο, χωρίς κανένα από τα δύο να χάνει τη γοητεία του. Ο Λευτέρης Βογιατζής ήταν μια ξεχωριστή μονάδα στην ελληνική σκηνή, μια προσωπικότητα που χάραξε την δική της πορεία, αλλάζοντας μαζί και το νεοελληνικό θεατρικό τοπίο. Ανθρωπος με βαθιά αγάπη και πάθος για την τέχνη του, ήταν για τους περισσότερους ο ορισμός της τελειομανίας. Κάθε του παράσταση ήταν γεγονός, κάθε του σκηνοθεσία κι ένα σημείο αναφοράς. Αγχώδης και πνευματώδης, αυτόςο ακούραστος εργάτης, αποτελούσε όνειρο και φιλοδοξία νέων και όχι μόνον ηθοποιών, για συνεργασία. Μόνος του εξέφραζε μια ολόκληρη σχολή, έχτιζε έναν ολόκληρο κόσμο.
Σταρ ή αντι-σταρ;
Παράλληλα είχε μετατραπεί σε ένα είδος σταρ ή αντι-σταρ του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, συγκεντρώνοντας γύρω του την αφρόκρεμα της τέχνης. Προσιτός και ποιητικός, παρορμητικός και ενθουσιώδης, πολύπλοκος μέσα στην απλότητά του, συχνά θύμιζε ένα πανέξυπνο παιδί που ήθελε να σε παρασύρει στον μαγικό του κόσμο. Παροιμιώδεις οι πολύμηνες πρόβες του, παροιμιώδεις και οι καθυστερήσεις στις πρεμιέρες του, μοιραζόταν ανάμεσα στην τρέλα και τη λογική, μην αφήνοντας καμία να κερδίζει... Με πίστη στο νεοελληνικό έργο, υπηρέτησε την τραγωδία, το κρητικό έργο, τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κείμενα, έπαιξε στη μεγάλη οθόνη, κυρίως στις ταινίες του φίλου του Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Γεννημένος στην Καλλιθέα, στις 12 Οκτωβρίου του 1945, αγάπησε από μικρός τη μουσική, αλλά μουσικός έγινε ο αδελφός του ο Σταμάτης, που έκανε καριέρα στο εξωτερικό ως λυρικός τραγουδιστής. Ο ίδιος έχει περιγράψει τον εαυτό του σαν ένα παιδί με αρχές και φόβους που δεν ενέδιδε σε πράγματα τολμηρά. Εξ΄ου και η μετέπειτα διάθεσή του να τολμά μέσα στο θέατρο και να πρωτοπορεί, να προχωρά μέσα από μια αίσθηση κινδύνου. Πρώτα σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά παρακολούθησε για δύο χρόνια το Reinhard Seminar στη Βιέννη και επιστρέφοντας στην Ελλάδα τελείωσε τη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη στην Αθήνα. Πρώτα δίδαξε αγγλικά σε σχολεία και μόλις το 1973, σχεδόν τριάντα ετών, πρωτοεμφανίστηκε στο σανίδι (στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη). Ακολούθησε η συνεργασία του με το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, το Ελεύθερο Θέατρο, οι παραστάσεις με την Ελλη Λαμπέτη, η ίδρυση της Σκηνής, η μετέπειτα διάλυσή της, ως την «νέα Σκηνή», στο θέατρο της οδού Κυκλάδων, όπου παρέμεινε ως το τέλος. Πέθανε, Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου του 2013. Ηταν 69 ετών.
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας θα γίνουν στο θέατρο και άλλες εκδηλώσεις, ξεκινώντας από την εγκατάσταση «pre-HOMMAGE». Ενας τρισδιάστατος χάρτης όπου θραύσματα και απόηχοι του παρελθόντος υφαίνονται με εικόνες του παρόντος εν αναμονή του, για μια εγκατάσταση που θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο και θα γίνει παράσταση _σύλληψη & σκηνοθεσία του Σπύρου Αλιδάκη.Το διήμερο τελεί υπό την αιγίδα της Κοσµητείας της Φιλοσοφικής Σχολής στο πλαίσιο της επετείου των 180 χρόνων λειτουργίας της και του εορτασµού των 180 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (29 & 30 Μαΐου) στο θέατρο της οδού Κυκλάδων. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ακολουθεί το πρόγραμμα αναλυτικά
http://www.theatre.uoa.gr/fileadmin/theatre.uoa.gr/uploads/secr/PROPTYCHIAKO_2016-17/ANAKOINOSEIS/29.5.17_PROGRAMMA_teliko.pdf