Η Ελλάδα θα μπορέσει να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια μετά την επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αναφέρει η Bundesbank ωστόσο τάσσεται κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα στο μηνιαίο δελτίο της επικαλείται άλλες χώρες όπως το Βέλγιο και η Φινλανδία που πέτυχαν υψηλά πλεονάσματα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στο παρελθόν. Τάσσεται εναντίον της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που προκρίνει το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι το χρέος απομειώνεται όσο οι στόχοι του προγράμματος τηρούνται. Επίσης, η Bundesbank τονίζει πως η ελάφρυνση του χρέους δημιουργεί αντικίνητρα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι ισχύουν μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, προβλέπουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Οι υφιστάμενοι στόχοι του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα για την Ελλάδα , στα πλαίσια αυτά, δεν είναι σε καμία περίπτωση πολύ απαιτητικοί, ενώ μία χαλάρωση δεν είναι προφανής».
Η Bundesbank υποστηρίζει πως «η άποψη ότι οι δημοσιονομικές απαιτήσεις του προγράμματος θα μειωθούν, πρέπει να αποφευχθεί” και πως " η ελάφρυνση του χρέους θα αποδυναμώσει την αξιοπιστία των προγραμμάτων προσαρμογής, την ιδιοκτησία του προγράμματος και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».