Τέσσερις από τους νεοεκλεγμένους ηγέτες, ο Τραμπ, ο Μακρόν, η Τερέζα Μέι και ο Πάολο Τζεντιλόνι, συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Σύνοδο G7, που γίνεται στην πόλη Ταορμίνα της Σικελίας.
Ανάμεσα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ και την Σύνοδο G7 στη Σικελία, πολλά από τα θέματα είναι τα ίδια. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, οικοδεσπότης στην Ταορμίνα, ανακοίνωσε ότι οι επτά πλουσιότερες χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) θα λάβουν κοινή δέσμευση εναντίον της τρομοκρατίας.
Αλλά μια Σύνοδος G7 παραμένει ένα «διευθυντήριο» παγκόσμιων ζητημάτων: συζητούνται τα μεγάλα θέματα, με μεγαλύτερη ελευθερία αφού δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Η Σύνοδος αυτή ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια, αλλά απέκλεισε πρόσφατα την Ρωσία από τις συνεδριάσεις της, μετά την απόσχιση της Κριμαίας. Επομένως οι δυτικοί ηγέτες μπορούν να συνεννοούνται καλύτερα.
Πρόκειται στην ουσία για ένα κλειστό κλαμπ ισχυρών χωρών, το οποίο δημιουργήθηκε το 1975 από τον Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν και ξεκίνησε αρχικά ως G5 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία) με στόχο, αρχικά, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πρώτου πετρελαϊκού σοκ.
Το ξενοδοχείο στην Ταορμίνα όπου διαμένουν οι επτά ηγέτες:
Αλλά πώς μπορούν να αναλύσουν τα κρίσιμα ζητήματα παγκόσμιας ασφάλειας χωρίς τον μείζονα παίκτη που αποτελεί η Ρωσία; Οι χώρες του G7 ζυγίζουν σήμερα μόνο 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Πώς να συζητήσουν για την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας χωρίς την Κίνα και την Ινδία; Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε παράλληλα, μετά την οικονομική κρίση του 2008 και ένα G20, το οποίο περιλαμβάνει και τις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες.
Η σκηνοθεσία τέτοιων Συνόδων είναι ουσιώδης. Αυτή τη φορά γίνεται στην Ταορμίνα σε ένα μεγαλειώδες ντεκόρ. Οι επτά πρόεδροι και ηγέτες των χωρών πόζαραν στους κήπους του ξενοδοχείου San Domenico – ένα μέρος που λάτρευε ο γερμανός Wagner –, μπροστά στα ερείπια του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και στη σκιά του ηφαιστίου της Αίτνα. Εξάλλου οι ιταλοί οικοδεσπότες διαφήμισαν την Σύνοδο χρησιμοποιώντας το αρχαίο ελληνικό θέατρο, το οποίο κοσμεί ακόμη την πόλη της Ταορμίνα, στην Σικελία.
Οι ιταλικές αρχές θέλησαν αρχικά να διοργανώσουν την Σύνοδο G7 στο νησί Λαμπεντούζα, για να υπενθυμίσουν το επείγον στοίχημα της μετανάστευσης, αλλά η ιδέα γρήγορα εγκαταλείφθηκε, επειδή προκλήθηκαν προβλήματα εγκαταστάσεων.
Η Σύνοδος ξεκίνησε Παρασκευή 26 Μαίου και οι ηγέτες θα απασχοληθούν με τα θέματα ασφάλειας και οικονομίας. Το Σάββατο θα κυριαρχήσουν τα θέματα της ανάπτυξης της Αφρικής και έχουν κληθεί πέντε ηγέτες αφρικανικών χωρών (Αιθιοπία, Κένυα, Νιγηρία, Νίγηρας, Τυνησία).
Αλλά η πολιτική Τραμπ ανατρέπει τα σχέδια σε διάφορα θέματα-κλειδιά. Ο Λευκός Οίκος είναι κάθετα αντίθετος στην Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και απειλεί να μην την εφαρμόσει. Απειλεί, επίσης να αποσυρθεί από την Συμφωνία και προβάλλει την προστατευτική της πολιτική.
Ο αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαίου ότι δεν είχε ακόμη αποφασίσει οριστικά για την Συμφωνία του Παρισιού και είχε εμπιστευθεί τους φακέλους στους συνεργάτες του και ειδικά στην κόρη του Ιβάνκα, η οποία θα συνοδεύει τον πατέρα της στην Σικελία, για να του παρουσιάσει διάφορες λύσεις.
Αλλά και στα οικονομικά θέματα που θα περιληφθούν στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων υπάρχουν διαφορές. Ηδη από το Μπάρι της Ιταλίας, οι υπουργοί Οικονομίας των G7 είχαν καλέσει τις ΗΠΑ να μην διακόψει την οικονομική ανάκαμψη που παρατηρείται με μέτρα προστατευτισμού.
Αλλά και οι δηλώσεις των ηγετών του G7 αναμένεται να είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος. «Δεν θα πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι έξι χώρες κάνουν μέτωπο εναντίον μιας -των ΗΠΑ», ανέφερε πηγή του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τα μέτρα ασφαλείας στην Ταορμίνα είναι πρωτοφανή και εκτείνονται σε ολόκληρο το νησία της Σικελίας. Οι αφίξεις μεταναστών στην Σικελία ακυρώθηκαν από την Δευτέρα, ενώ οι έλεγχοι πολλαπλασιάστηκαν στα παράλια.
Στόχος είναι να αποφευχθούν και οι διαδηλώσεις εναντίον της Συνόδου. Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων επετράπη μόνο σε μια ομάδα διαδηλωτών να παρελάσουν το Σάββατο 27 Μαίου στην τοποθεσία Giardini-Naxos, έξω από την Ταορμίνα.
Η πόλη είναι μεσαιωνική, με αρχαία ερείπια και στενούς δρόμους. Τέθηκαν, έτσι, σοβαρά προβλήματα ασφάλειας για τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού το θωρακισμένο αυτοκίνητό του είναι πολύ φαρδύ για την Ταορμίνα. Αποφασίστηκε τελικά να φθάσει ο Τραμπ στη Σύνοδο με ελικόπτερο και θα μείνει το βράδυ στο ξενοδοχείο. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το απρόβλεπτο, οι ιταλοί στρατιώτες κατασκεύασαν βιαστικά ένα ελικοδρόμιο στο κάτω μέρος της παλιάς πόλης, στις αρχές Μαίου.