Ντομπρόβσκις για χρέος: Βάση συζήτησης η συμφωνία του Μαΐου του 2016 - iefimerida.gr

Ντομπρόβσκις για χρέος: Βάση συζήτησης η συμφωνία του Μαΐου του 2016

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Οταν θέτουμε τις προσδοκίες πολύ ψηλά, είναι λογικό ότι χρειάζεται να τις ευθυγραμμίζουμε σε αυτό που πολιτικά και τεχνικά είναι εφικτό» ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ξεκαθαρίζοντας ότι στο ζήτημα του χρέους η δουλειά συνεχίζεται με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup τον Μάιο του 2016.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία στις επομένες εβδομάδες. Είπε χαρακτηριστικά:

«Η δουλειά συνεχίζεται, εντός του πλαισίου που έθεσε η δήλωση του Eurogroup τον Μάιο το 2016. Ελπίζω για το αποτέλεσμα και τη δυνατότητα μιας συμφωνίας μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Μερικές φορές έχει να κάνει με τη διαχείριση των προσδοκιών - όταν θέτουμε τις προσδοκίες πολύ ψηλά, είναι λογικό ότι χρειάζεται να τις ευθυγραμμίζουμε σε αυτό που πολιτικά και τεχνικά είναι εφικτό».

Η Ελλάδα πλέον υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, διαμηνύει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας πάντως ότι απομένουν ακόμη ορισμένα προαπαιτούμενα, «εφαρμόζονται την ώρα που μιλάμε», προτού οι θεσμοί υποβάλλουν την τελική έκθεση συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Ο ίδιος διαπιστώνει πρόοδο στη συζήτηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς «η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να παραμείνει για 5 χρόνια, έως το 2022, αντί για 10 χρόνια που προβλέπονταν αρχικά». «Παραμένουμε στο Plan A» δηλώνει ο κ. Ντομπρόβσκις, ερωτηθείς για την περίπτωση που το ΔΝΤ δεν πειστεί να συμμετάσχει ξανά με χρήματα στο πρόγραμμα, καθώς θεωρεί εφικτή την ευόδωση των διαβουλεύσεων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Αναφερόμενος στο πακέτο πολιτικών που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς σημείωσε «υπάρχει μια προκαταρκτική συμφωνία με όλους τους θεσμούς στο πακέτο πολιτικών. Η Ελλάδα υιοθέτησε ένα σημαντικό πακέτο μέτρων και προχωρά με τα προαπαιτούμενα που απομένουν καθώς συζητάμε. Η Ελλάδα παραδίδει. Το Eurogroup καλωσόρισε το ισχυρό πακέτο πολιτικών και διεξήγαγε συζητήσεις σε βάθος όσον αφορά το θέμα του χρέους.

Αυτό είναι ένα σύνθετο ζήτημα που απαιτεί συμφωνία σε πολλές παραμέτρους. Η δουλειά τώρα συνεχίζεται με στόχο να φτάσουμε σε μια οριστική κατάληξη στο επόμενο Eurogroup, στις 15 Ιουνίου. Στην Κομισιόν πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό. Συνεπώς, παραμένουμε στο Plan A».

Παραδέχτηκε ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική οικονομία. «Υπάρχει ευρεία συνειδητοποίηση ότι χρειαζόμαστε μια γρήγορη κατάληξη, καθώς η καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την ελληνική οικονομία. Είναι καίριο να συμφωνήσουμε σε ένα αξιόπιστο πακέτο για τη βιωσιμότητα του χρέους και στη διαδρομή για τα πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να καταστήσουμε ικανή την Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές και να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα το 2018» είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ντομπροβσκις χρέος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ