Αν και όλα τα χρονοδιαγράμματα έχουν τιναχθεί στον αέρα και οι δεσμεύσεις έναντι της Τρόικα για ταχεία προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στο μέτωπο της Φορολογίας έχουν πάει περίπατο, το οικονομικό επιτελείο εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του παρά το ότι ξεκίνησε και επισήμως η διαβούλευση με τα κόμματα. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. στη διαβούλευση Γιάννης Βρούτσης, μετά και τη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ψήφιση του νέου Φορολογικού να μην έχει ολοκληρωθεί έως τις εκλογές!
Αυτό που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να βάλει εμμέσως και τη Τρόικα στη τραπέζι του διαλόγου, καθώς ενώ οι δανειστές μας έχουν βάλει «πάγο» επί του παρόντος στο ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, υπάρχει έντονη πίεση- κυρίως από τη Ν.Δ.- για αλλαγή πλεύσης εδώ και τώρα.
Τρία πιο σημαντικά φορολογικά σημεία, τα οποία πέφτουν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, με τη ΝΔ να προτείνει τη μείωση του υψηλού συντελεστή από το 23% που είναι σήμερα στο 19%, του μεσαίου από το 13% στο 9% και του χαμηλού στο 5%. Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ αφήνει ως ενδεχόμενο να υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 19%.
Το δεύτερο είναι η κατάργηση όλων των φόρων ακινήτων και η αντικατάστασή τους από έναν.
Ωστόσο η ΝΔ αντιδρά, καθώς δε συμφωνεί με τη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2012.
Τέλος σε ότι αφορά τη Φορολογία Επιχειρήσεων, από τη Συγγρού έχουν προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα και παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων καθώς και την κατάργηση των έκτακτων εισφορών.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι στο τραπέζι του διαλόγου θα αξιολογηθούν και τα μέτρα της τελευταίας διετίας, καθώς είναι προφανές ότι για να καταργηθούν οι έκτακτες εισφορές ή για να μειωθούν οι συντελεστές στην έμμεση και άμεση φορολογία, θα πρέπει να πειστεί η Τρόικα ότι έχουν τεθεί οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέψουν τη κατάρρευση των εσόδων, όπως επίσης ότι υπάρχουν μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.