Με την αιτιολογία ότι απειλεί το δημοκρατικό σύστημα της χώρας, η γενική εισαγγελία της Σλοβακίας προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό κόμμα «Η Σλοβακία μας».
Το Λαϊκό Κόμμα/Η Σλοβακία μας, το οποίο κέρδισε για πρώτη φορά έδρες στο σλοβάκικο κοινοβούλιο πέρυσι υμνεί δημόσια τον Γιόζεφ Τίσο, τον ηγέτη του κυβέρνησης αχυράνθρωπων των ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις περυσινές εκλογές κέρδισε το 8% των ψήφων, ποσοστό πολύ υψηλότερο αυτού που προβλεπόταν, στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2016.
Στην προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο, η γενική εισαγγελία επισήμανε ότι σκοπός του είναι η ανατροπή της δημοκρατίας στη Σλοβακία.
«Το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες αυτού του εξτρεμιστικού κόμματος με φασιστικές τάσεις παραβιάζουν το Σύνταγμα, τον νόμο και διεθνείς συμφωνίες» των οποίων η Σλοβακία είναι μέρος, δήλωσε μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας, η Άντρεα Πρεντάινοβα.
Η άνοδος του κόμματος αυτού εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ενίσχυσης κινημάτων και κομμάτων της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη, τάση η οποία εν μέρει αποδίδεται στην πολυετή αποτελμάτωση της οικονομίας και στη μαζική εισροή ενός εκατομμυρίου και πλέον προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.
Ωστόσο η Σλοβακία έχει υποδεχτεί ελάχιστους πρόσφυγες και μετανάστες. Γεγονός, που οι ειδικοί αναλυτές αποδίδουν την επιτυχία του Λαϊκού Κόμματος στην αυξανόμενη αγανάκτηση μερίδας των πολιτών για τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία ενεπλάκησαν στελέχη των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας.
Το ακροδεξιό κόμμα καταλαμβάνει 14 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ το ποσοστό του έχει αυξηθεί και κυμαίνεται περί το 10% της πρόθεσης ψήφου μετά τις εκλογές, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο διαψεύδει ότι έχει οποιονδήποτε δεσμό με τον φασισμό, θα μελετήσει την προσφυγή, αλλά η δραστηριότητά του θα συνεχιστεί, δήλωσε ένας από τους βουλευτές του, ο Μίλαν Ούχρικ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο ηγέτης του, ο Μάριαν Κοτλέμπα, προηγουμένως διηύθυνε άλλο ένα ακροδεξιό κόμμα, τη Σλοβακική Αδελφότητα, που το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε εντολή να διαλυθεί το 2006 διότι παραβίαζε το Σύνταγμα.
Παράλληλα, το Λαϊκό Κόμμα είναι ανοικτά εχθρικό έναντι της μειονότητας των Ρομά στη χώρα ενώ μία από τις ενέργειές του που προκάλεσαν τον μεγαλύτερο σάλο καταγράφηκε τον Μάρτιο, όταν ανήρτησε στο Διαδίκτυο μεγεθυμένες φωτογραφίες μιας επιταγής με το ποσό που δώρισε σε μια φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά με αναπηρία: το ποσό ήταν 1.488 ευρώ, αριθμός που χρησιμοποιείται συχνά από τους υπέρμαχους της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής διότι στον κώδικά τους αποτελεί ναζιστικό χαιρετισμό.
Δύο από τους βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος αντιμετωπίζουν διώξεις για ρητορική μίσους εναντίον των Ρομά, των Εβραίων αλλά και του ισλάμ. Εάν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν έως και έξι χρόνια φυλάκιση.
Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει να θέσει εκτός νόμου το ακροδεξιό κόμμα οι βουλευτές του θα μπορούν να παραμείνουν στο κοινοβούλιο, ως ανεξάρτητοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ